Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο

Η πανηγυρική επιβεβαίωση των κατά καιρούς καταγγελιών του ΚΚΕ και των δημοσιευμάτων του «Ρ», για τα όσα έχουν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ήρθε μέσα από τα αμερικανικά διπλωματικά κείμενα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν δύο θεμελιώδη ζητήματα κυριαρχίας της χώρας και άσκησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

1ον. Για το ζήτημα των ελληνικών χωρικών υδάτων, γίνονται αναφορές σε επιλεκτική επέκτασή τους - σε ανώδυνες για την Τουρκία περιοχές - πέρα από τα 6 ν. μίλια, πολύ κάτω από τα 12 ν. μίλια που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η Αγκυρα φέρεται να έχει, ήδη, από το Σεπτέμβρη του 2009 συμφωνήσει με την κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθως άρχισε να ανοίγει τη βεντάλια των διευθετήσεων. Στις 26 Οκτώβρη 2010, συνεδρίασε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο τη δήθεν «επέκταση» των ελληνικών (!) χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στα 7-8 ν. μίλια. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας. Με δήλωσή του στις 4 Μάη 2011, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα είναι να «κάνουμε χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων». Με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα, υπονοείται ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, προφανώς κάτω από τα 12 ν. μίλια.

2ον. Η αποκάλυψη ύπαρξης μιας ελληνοτουρκικής άτυπης συμφωνίας, υπό αμερικανική εποπτεία, για τους κανόνες άσκησης κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενός «κώδικα συμπεριφοράς» των μαχητικών αεροσκαφών, που αποτελεί τη βάση της «αποστρατιωτικοποίησης» και γενικότερα της εγκατάλειψης του δικαιώματος άμυνας της χώρας. Η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας σημαίνει ότι ελληνικά μαχητικά δε θα πετάνε σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, με αντάλλαγμα να μην πετάνε και τα τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά! Η επιβεβαίωση έρχεται στις 12 Ιούνη 2009, όταν η Χίλαρι Κλίντον, με εμπιστευτικό τηλεγράφημα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην τηρείται «αμυντική στάση», η οποία «μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και να αυξήσει την πιθανότητα ατυχήματος», ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, στις 17 Ιούλη 2009, προτείνει μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ο μη χαρακτηρισμός των τουρκικών μαχητικών ως «εχθρικών», και να αποφεύγουν τα ελληνικά μαχητικά πτήσεις στα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά! Η συνέχεια αποτυπώνεται στις εντολές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τους Ελληνες πιλότους, να μην εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες.

Τα παραπάνω δίνουν το μέτρο των όσων γενικότερα συντελούνται αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι κίνδυνοι στην περιοχή, εξαιτίας της έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών. Ο λαός καλείται σε επαγρύπνηση. Η στρατηγική της πλουτοκρατίας αντανακλάται τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική των κομμάτων της, καθιστώντας αναγκαίο το αντιπάλεμά της από τους εργαζόμενους και το λαό.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ