Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αδιέξοδο για τη λαϊκή οικογένεια

Περίπου 3.350 παιδιά λαϊκών οικογενειών δε θα φιλοξενηθούν την προσεχή σχολική χρονιά στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου της Αθήνας. Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν και οι γονείς τους οδηγούνται σε αδιέξοδο, αφού για να βγουν στο μεροκάματο πρέπει κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, ο Δήμος «έκλεισε» μέσα στον τελευταίο μήνα, 8 παιδικούς σταθμούς. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται σε όλους τους δήμους της χώρας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ. Πόσο μάλλον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, νήπια και βρέφη που δικαιούνται θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά οι γονείς τους δεν υποβάλλουν καν αιτήσεις, γνωρίζοντας ή εκτιμώντας ότι το πιο πιθανό είναι να απορριφθούν. `Η επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ούτε 50 ή 60 ευρώ το μήνα για τροφεία...

Γι' αυτήν την κατάσταση, την πρώτη ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που, με την εγκληματική τους πολιτική, αγνόησαν μια ζωτική ανάγκη των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Ευθύνη φέρουν και οι δήμοι που δεν πάλεψαν για κτιριακές υποδομές και προσωπικό, ώστε να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας χωρίς χαράτσια. Αλλωστε, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης είναι έτσι κι αλλιώς μηχανισμός του αστικού κράτους και κατά συνέπεια λειτουργούν υλοποιώντας την κυρίαρχη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Ορισμένοι, βέβαια, εμφανίζονται σήμερα ακόμα και να καταργούν τα τροφεία, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια χαράτσωναν αλύπητα τη λαϊκή οικογένεια. Μια κίνηση που αποκαλύπτει το μέγεθος της ψηφοθηρίας, αφού αυτή γίνεται λίγους μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη.

Το πρόβλημα των παιδικών σταθμών το προσεχές φθινόπωρο θα επιδεινωθεί δραματικά. Οι συνέπειες των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων θα σπρώξει πολύ περισσότερες οικογένειες να αναζητήσουν την κάλυψη των παιδιών τους από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Θα το πράξουν, για παράδειγμα, όσοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τις εν λόγω υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και τώρα το πορτοφόλι τους δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το έξοδο. Θα το πράξουν, επίσης, οι οικογένειες στις οποίες η οικονομική ανάγκη θα υποχρεώσει και τους δύο γονείς να αναζητήσουν επιπλέον οικονομικούς πόρους για να τα φέρουν βόλτα. Οπως και να 'χει, οι αιτίες, για τις οποίες μια οικογένεια θα υποχρεωθεί να αναζητήσει τη δημοτική υπηρεσία προσχολικής αγωγής πολλαπλασιάζονται.

Η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους για δωρεάν υψηλής ποιότητας προσχολική αγωγή (τα παιδιά κοινωνικοποιούνται απ' αυτές τις ηλικίες) μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο μέσα απ' την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή, ως υποχρέωση του κράτους. Να υπάρχουν, δηλαδή, κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί με κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Πάλη για κατάργηση των τροφείων, πάλη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών κατά προτεραιότητα στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές. Η λύση μπορεί και πρέπει να είναι άμεση.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ