Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αντικομμουνισμός

Η ενεργοποίηση από προχτές του αντικομμουνιστικού νόμου στην Πολωνία, που απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα και προσπαθεί να θέσει εμπόδια στη δράση του ΚΚ Πολωνίας, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή στην Πολωνία, όπως και έχουν μπει και στις Βαλτικές χώρες, στην Ουγγαρία ή στην Τσεχία (με την προσπάθεια απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας) και τη Ρωσία με απαγορεύσεις συμβόλων, κομμουνιστικών κομμάτων ή επιπρόσθετα εμπόδια στη δράση τους (όπως το παράδειγμα της αφαίρεσης του δικαιώματος στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας να κατεβαίνει σε εκλογές) δεν έχουν στόχο μόνο τον εκφοβισμό των λαών αυτών των χωρών. Επιχειρούν να λειτουργήσουν ως μέσο τρομοκράτησης για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου, ώστε να χτυπηθεί συνολικά το λαϊκό κίνημα, ό,τι κινείται κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός έχει «στρώσει το έδαφος» για την αντικομμουνιστική εκστρατεία με την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας, ενώ συμβολή σ' αυτό έχουν τα ποικιλώνυμα «ινστιτούτα μνήμης» που επεξεργάζονται την προπαγάνδα συκοφάντησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, τα οποία έχει ιδρύσει η ίδια. Προωθεί τη θεωρία της δήθεν «σοβιετικής κατοχής» στις Βαλτικές χώρες και την αποκατάσταση των δωσίλογων που συνεργάστηκαν με τους φασίστες - ναζί. Τα νεοφιλελεύθερα και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που πρωτοστατούν σ' αυτή τη δράση, έχουν συνοδοιπόρους και τους οπορτουνιστές που συσπειρώνονται στο λεγόμενο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που σιγοντάρουν με τα περί «σταλινισμού» και «κόκκινης τρομοκρατίας».

Η επίθεση και η συκοφάντηση κατά του κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, κλιμακώνεται. Στοχεύουν στις συνειδήσεις κυρίως των νεότερων γενιών. Των γενιών που δεν έχουν άμεση γνώση για τις τεράστιες κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι στο σοσιαλισμό, πολύ περισσότερο για την τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ στην ήττα του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκριτικά πολλαπλάσια απ' αυτήν των ΗΠΑ, Αγγλίας κλπ. Θέλουν να «χτίσουν» σε ένα άδειο ταμπλό και αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν να διαμορφώσουν συνθήκες όπου δε θα υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο η δήθεν αιωνιότητα του καπιταλισμού. Παντού επιχειρούν μέτρα ελέγχου και παρέμβασης στο εσωτερικό και στη λειτουργία των κομμουνιστικών κομμάτων.

Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η προχτεσινή συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε από το ΚΚ Πολωνίας στη Βαρσοβία, η άμεση απάντηση εδώ στην Ελλάδα με την παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία, οι διαμαρτυρίες που έγιναν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, τα μηνύματα αλληλεγγύης στους κομμουνιστές της Πολωνίας δείχνουν το δρόμο. Πάνω απ' όλα, όμως, αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσουν σε κάθε χώρα οι δεσμοί των κομμουνιστών με την εργατική τάξη, τα άλλα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα. Ετσι ώστε να δυναμώνουν το ρεύμα αντιπαράθεσης, αντεπίθεσης στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, η ταξική ενότητα των εργατών και η οργάνωση της συμμαχίας τους με τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, με αγωνιστική προοπτική, οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου να διεκδικήσουν την εξουσία από τους κεφαλαιοκράτες. Για να χτίσουν τη δική τους σοσιαλιστική κοινωνία (με όπλο τόσο τη θετική, αλλά και τα συμπεράσματα από την αρνητική πείρα της πρώτης απόπειρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης) και να οργανώσουν την οικονομία και τη ζωή τους, απαλλαγμένοι από τα παράσιτα τους καπιταλιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ