Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4

ΟΧΙ στο χρηματιστηριακό τζόγο

Βλέπουν το δέντρο, αλλά όχι και το δάσος, κάποιοι από αυτούς που τις τελευταίες μέρες ασχολήθηκαν, «θορυβήθηκαν» και «εξοργίστηκαν» με τις απώλειες που σημειώθηκαν στο χαρτοφυλάκιο μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων. Καθώς ξεκινά και μια προκαταρκτική έρευνα, που κανείς δεν εγγυάται ότι θα καταλήξει κάπου - πώς θα μπορούσε άραγε, αφού το θέμα είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό; - για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η «επένδυση» των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με το πότε έγινε η επένδυση, αν έπρεπε και ποια στιγμή να γίνει αποχώρηση, πόσο μειώθηκε η αξία των μετοχών, αν «έχασαν» ή «κέρδισαν» τα Ταμεία. Ετσι, η βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης μένει ουσιαστικά στο απυρόβλητο και η σύγκρουση εξαντλείται γύρω από την ύπαρξη «καλών» και «κακών» διαχειριστών. Κουβέντα δε γίνεται για τον αν πρέπει ή όχι να οδηγείται στο χρηματιστηριακό τζόγο η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Ηκυβέρνηση, οι βιομήχανοι, πολιτικά κόμματα, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΝ, συνδικαλιστικές οργανώσεις και παρατάξεις (η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση), θεωρούν απαραίτητη, συμφέρουσα και αρκετά... ασφαλή, την αγορά μετοχών για την... αύξηση της περιουσίας των ταμείων. Με δεδομένη τη συμφωνία τους, εξαντλούν την όποια αντιπαράθεσή τους, στο αν έγιναν «σωστές» ή «λάθος» κινήσεις. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι γίνονται μάρτυρες της μετατροπής της περιουσίας των ταμείων σε «χαρτιά» - μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ο κίνδυνος εξαφάνισης των αποθεματικών των ταμείων, είναι υπαρκτός, έχει εντοπιστεί από εργαζόμενους και συνταξιούχους και κάνει γενικότερα όλους τους ασφαλισμένους να αμφιβάλουν για το αν θα πάρουν σύνταξη, ακόμη και χωρίς να κάνει πράξη η κυβέρνηση τα αντιασφαλιστικά της σχέδια για ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Το Χρηματιστήριο έχει κάμψεις και ανακάμψεις, αλλά την περιουσία των ταμείων δεν έχει κανένας δικαίωμα να την υποθηκεύει σε αυτές τις διακυμάνσεις, ενώ όσοι κρίνουν την επιλογή αυτή από την πορεία του Χρηματιστηρίου, δίνουν ένα ακόμη επιχείρημα στην κυβέρνηση. Φυσικά και είναι αξιοπρόσεκτη μια σημαντική μείωση του χαρτοφυλακίου, αλλά δεν αποτελεί μόνη της κριτήριο για τις κυβερνητικές επιλογές. Αποτελεί ωστόσο, σημαντική ένδειξη για τον κίνδυνο που απειλεί τα ταμεία. Αύριο, μπορεί ο «δείκτης» να ανέβει, αλλά αυτό δε θα διασφαλίσει τα χρήματα των ασφαλισμένων. Είναι ξεκάθαρο πως η εκμετάλλευση των αποθεματικών και όχι μόνο αυτών, στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, οφείλεται σε απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία ταυτίζεται η ελληνική κυβέρνηση, για την παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου και εκείνων που ελέγχουν το «παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο. Είναι σαφές επίσης, ότι εντάσσεται στις γενικότερες ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση. Καμία σχέση δεν έχει αυτό με τα συμφέροντα και τις κατακτήσεις των ασφαλισμένων. Τα δικά τους αιτήματα είναι ξεκάθαρα: Αποδέσμευση των αποθεματικών και της υπόλοιπης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από τον χρηματιστηριακό τζόγο. Διασφάλιση των συντάξεων, διεύρυνση των παροχών και στήριξη των ταμείων. Ασφάλιση δημόσια, υποχρεωτική και με κοινωνικό χαρακτήρα. Αυτά υποστηρίζει και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με βάση αυτές τις διεκδικήσεις καλεί σε αγωνιστικό μέτωπο, ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ