Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επαγρύπνηση και δράση

Τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου μετά από πρόσκληση του πρύτανη του Πολυτεχνείου. Το επικίνδυνο είναι ότι ο τρόπος παρουσίασης αυτού του γεγονότος από τα ΜΜΕ σκοπό είχε να προετοιμάσει τον κόσμο να δέχεται την όποια παραβίαση του ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής ως δικαιολογημένη, έως και επιβεβλημένη! Βήμα το βήμα, οι δυνάμεις του συστήματος - δυνάμεις που μπορεί να εμφανίζονται ότι τάχα βρίσκονται σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα, αλλά τον ίδιο σκοπό υπηρετούν - δουλεύουν για να νομιμοποιούνται τελικά στη συνείδηση του κόσμου τέτοιου είδους ενέργειες και γεγονότα.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια - για να αναφέρουμε μόνο κάποιο μέρος των μεθοδεύσεων ενάντια στο άσυλο - οι δυνάμεις που σήμερα έχουν το τιμόνι στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΑΣΟΚ και μέρος των δυνάμεων του ΣΥΝ και της ΝΔ) παρουσιάζουν τα ιδρύματα ως... χώρους βίας και ανομίας. Στρώνουν το έδαφος ώστε αυτοί που δε γνωρίζουν την πραγματικότητα να αναφωνήσουν: Επιτέλους πού είναι ο εισαγγελέας και η αστυνομία! Από κοντά και κάποιες ομάδες που κοντόφθαλμα και λαθεμένα υπολογίζουν τον αγώνα ή που στημένα λειτουργούν προβοκατόρικα, φροντίζουν να τροφοδοτούν αυτή τη λογική με σπασίματα και καψίματα... Εκφυλισμός διαδικασιών του κινήματος και ενίσχυση του συντηρητισμού πάνε χέρι χέρι.

Νέο ποιοτικό στοιχείο στα γεγονότα του Πολυτεχνείου της περασμένης Κυριακής είναι ότι ο πρύτανης ανέλαβε την ευθύνη να καλέσει την αστυνομία (ανεξάρτητα από την αφορμή που επικαλείται). Αυτό είναι και το στοιχείο που προκάλεσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και τα «χειροκροτήματα» της ΝΔ. Και τα δυο κόμματα επιμένουν στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που περιορίζει δραστικά το άσυλο και του αλλάζει χαρακτήρα, στρέφοντάς το ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή στο μαζικό κίνημα εντός των πανεπιστημίων. Και μάλιστα, απαιτούν εφαρμογή του νόμου στο όνομα της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών»! Αλήθεια, πώς μπορεί να προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα πανεπιστήμιο όπου οι εταιρείες παραγγέλνουν την έρευνα και τα αποτελέσματά της; Πώς μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη διακίνηση ιδεών όταν ο μαρξισμός και η διαλεκτική έχουν εξοβελιστεί εδώ και χρόνια από τα προγράμματα σπουδών και βασιλεύει η μονομέρεια μαζί με ένα πλήθος αντιεπιστημονικών θεωριών; Θέλουν το άσυλο, λοιπόν, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, να προστατεύει την ασυλία των επιχειρήσεων μέσα στα ιδρύματα και το σκοταδισμό.

Η πρόσκληση της αστυνομίας από τον πρύτανη ήταν ακριβώς ενεργοποίηση αυτού του αντιδραστικού νόμου για το άσυλο, για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε (εν μέσω μαζικότατων κινητοποιήσεων που διαμήνυσαν ότι θα μείνει ανεφάρμοστος, θα μείνει στα χαρτιά). Με τη νέα αυτή νομιμοποίηση στις συνειδήσεις της παραβίασης του ασύλου, ανοίγουν καινούργιοι συντηρητικοί, αντιδραστικοί δρόμοι. Θα ανοίξει η όρεξη και άλλων για χτυπήματα στο άσυλο. Να γιατί τώρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση και δράση από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα ιδρύματα. Η υπεράσπιση της λαϊκής κατάκτησης του ασύλου, πάει μαζί με τους αγώνες για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται ο λαός και η νεολαία στο σύνολο των δικαιωμάτων τους.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ