Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Και ξερό ψωμί...

Δεν υπάρχει ασφαλέστερο κριτήριο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να προσεγγίσουν μια πολιτική δύναμη, από το να υποβάλουν τη στρατηγική της στο ερώτημα: «Με τα μονοπώλια ή με το λαό;». Σε συνθήκες κρίσης, μάλιστα, η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα γίνεται πιο επιτακτική, καθώς πληθαίνουν εκείνοι οι καλοθελητές του κεφαλαίου, που στην αναμπουμπούλα αναζητούν αναβαθμισμένο ρόλο στον αποπροσανατολισμό του λαού και την ποδηγέτηση κάθε διάθεσης για ριζοσπαστικοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η «Αυγή» της Κυριακής στο κύριο άρθρο της: «Τα μέτρα, που χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης αποδέχεται η κυβέρνηση, επιδεινώνουν την κρίση (...) Καλλιέργησε προσδοκίες ότι στο Ecofin θα έπαιρνε συγκεκριμένο οικονομικό πακέτο στήριξης. Αιφνιδιάστηκε όμως καθώς της ζητήθηκαν νέα σκληρά μέτρα, τα οποία φάνηκε πρόθυμη να υλοποιήσει, χωρίς μάλιστα σοβαρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα (...) Πρόκειται για πολιτικά παιδαριώδεις κινήσεις, καθώς το μείζον θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας τίθεται υπό... διαπραγμάτευση! (...) Δεν γνωρίζουν οι φωστήρες στο Μαξίμου ότι στο ΔΝΤ δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά μόνο επιβολή όρων; Δεν γνωρίζουν ότι στην περίπτωση αυτή ανοίγουν την κερκόπορτα του ευρώ στον αμερικανικό παράγοντα και αναμενόμενο είναι να προκαλέσουν την οργισμένη αντίδραση των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που συμβαίνει να είναι και οι κύριοι πιστωτές μας;».

Αυτά κι άλλα τέτοια λέει η εφημερίδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που μαλώνει την κυβέρνηση επειδή δεν περιφρουρεί τα ευρωενωσιακά χαρακτηριστικά της χώρας και κλείνει το μάτι στους Αμερικάνους. Δηλαδή, την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στη Σκύλλα της ΕΕ και τη Χάρυβδη του ΔΝΤ, την ώρα που πρέπει να οξυνθεί το αντιιμπεριαλιστικό κριτήριο και η αντιμονοπωλιακή πάλη, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση και συστήνει στην κυβέρνηση να διαλέξει την ιμπεριαλιστική ΕΕ. Λέει στην κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα - λαιμητόμο που συμφώνησαν οι «27» στο ΕΚΟΦΙΝ για να μη χρειαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ και ενισχυθεί έτσι ο ρόλος των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ!

Στο ίδιο πνεύμα, σε άλλη σελίδα, η «Αυγή» ανακαλύπτει «λιντσάρισμα» της Ελλάδας από κερδοσκόπους και εγκαλεί την κυβέρνηση, η οποία «φαίνεται ζαλισμένη και συμπεριφέρεται ως ζαλισμένη, χωρίς καμιά διάθεση, έστω την παραμικρή, να αντισταθεί, ή έστω να παζαρέψει (...) Ανοίγει έτσι την όρεξη σε κείνους που συνδέουν τα κέρδη τους με την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν ανοίγει καμιά πόρτα σε συμμαχίες και συμπράξεις μέσα και έξω από την Ευρωζώνη. Και επιδεινώνει την εικόνα της οικονομίας και της χώρας, αφού μόνο ηλίθιοι θα μπορούσαν να επενδύσουν στον Τιτανικό».

Τι διαφορά έχουν όλα τα παραπάνω με το κάλεσμα της συμβιβασμένης ΓΣΕΕ προς τους εργαζόμενους να βοηθήσουν με τη στάση τους την κυβέρνηση να χαμηλώσει τα spreads; Τι διαφορά έχουν με την κυρίαρχη προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που λέει «πατριωτισμός ίσον συμφωνία με τα μέτρα, για να σωθεί η χώρα;». Καμιά διαφορά δεν έχουν. Για τον απλό λόγο ότι κυβέρνηση, ΝΔ και ΓΣΕΕ, μαζί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, από τη σκοπιά της στρατηγικής, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν - ο καθένας ανάλογα με το ρόλο και τη δύναμή του - καθαρή απάντηση στο κεντρικό ερώτημα: «Με τα μονοπώλια» και ξερό ψωμί...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ