Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φωνάζει ο κλέφτης...

Οτι το ΚΚΕ «τώρα ανακαλύπτει τους κινδύνους του 2004», γράφει η «Κυριακάτικη Αυγή» σε άρθρο της με τίτλο «Οι μεταμορφώσεις του ΚΚΕ». Ο συντάκτης του άρθρου σε μια προσπάθεια να «αποδείξει» ότι «το ΚΚΕ περνά μια μακρά φάση πολιτικής μετάλλαξης» φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι την περίοδο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, «το ΚΚΕ είχε συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Αυτά γράφει η «Αυγή», διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα. Το άρθρο δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, καθώς αποτελεί μια συρραφή «ερμηνειών» του συντάκτη για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ασφαλώς και ο συγκεκριμένος συντάκτης γνωρίζει τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ για το μεγάλο αυτό θέμα. Αλλωστε, η επιλεκτική χρήση κάποιων φράσεων και προτάσεων, στις οποίες στηρίζει τη διαστρέβλωσή του, αποδεικνύει ακριβώς ότι διαθέτει τα απαραίτητα κείμενα. Γιατί, λοιπόν, αυτή η πλήρης διαστρέβλωση;

Οποιος είναι με την πλάτη στον τοίχο, δεν έχει παρά να σκεφτεί πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της «Αυγής». Γιατί, αν κάποιος έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ο Συνασπισμός. Αυτήν ακριβώς τη «μεταμόρφωση» επιχειρεί να καλύψει η «Αυγή» (και δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε ως απάντηση στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ την προηγούμενη Πέμπτη και η οποία ομολογουμένως, τόσο από άποψη συμμετοχής εκπροσώπων φορέων, όσο και από τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία).

Για να εξηγούμαστε:

Την περίοδο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ο Συνασπισμός ήταν ριζικά αντίθετος με την ανάληψή τους, λέγοντας ότι θα προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή. Την ίδια περίοδο το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τα περί εμπορευματοποίησης των αγώνων, κερδοσκοπίας από τα έργα, περιβαλλοντικής καταστροφής, οικονομικής επιβάρυνσης του ελληνικού λαού, κλπ. τόνιζε ότι «η λύση δε βρίσκεται στην άρνηση ή κατάργηση των αγώνων, αλλά στην οργάνωση του λαϊκού μετώπου», για να αντισταθεί «σε κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτικά και άλλα οφέλη της άρχουσας τάξης» και έθετε συγκεκριμένους στόχους πάλης.

Από την ανάληψη των αγώνων και μετά, κύλησε χρόνος. Και η εναντίωση του Συνασπισμού μετατράπηκε σε ΣΥΝαίνεση. Ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε σχετική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνασπισμός δήλωνε: «Κι εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ που ήμασταν αντίθετοι με τη διεκδίκηση, αφ' ης στιγμής ανατέθηκε η διοργάνωση στην Ελλάδα, είπαμε ότι αυτή η επιχείρηση πρέπει να πετύχει, αλλά με σωστούς σχεδιασμούς». Και ανάλωσε την ομιλία του σε κριτική της κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς, την «πρωτοφανή συγκέντρωση ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υποβάθμιση από την κυβέρνηση της προσφερόμενης συναίνεσης, καθώς και στην καθυστέρηση που παρατηρείται.

Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η προσέγγιση αφήνει στο απυρόβλητο το μέγα θέμα των αντιδραστικών αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ένταση και νομιμοποίηση της κρατικής βίας και καταστολής με πρόσχημα την ασφάλεια, παράδοση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στο μεγάλο κεφάλαιο, μετατροπή της Αθήνας σε κοσμοπολιτικό κέντρο, ένταση της εμπορευματοποίησης κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. ).

Ας απαντήσει, λοιπόν, σε αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα η «Αυγή» αντί να κάνει το άσπρο - μαύρο. Με τέτοιου είδους «επίθεση» είναι σαν τον κλέφτη που φωνάζει για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ