Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Θερίζουν» τους φτωχούς!

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, το 50% των αγροτών του νομού συμπεριλαμβάνονται σ' αυτούς που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΕΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, ονομάζουν «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες και «προτείνουν» ν' αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις, για ν' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν, μια ώρα αρχύτερα, το αγροτικό επάγγελμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροκληρούχοι, μικροκαλλιεργητές, μικροπαραγωγοί, που αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά - στην οικοδομή, ένα μαγαζάκι στο χωριό, κτλ. - για να εξασφαλίσουν «τα προς το ζην». Ελάχιστοι ανάμεσά τους είναι από τους «ετεροεπαγγελματίες» - μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι και άλλοι - που έχουν πολύ μεγάλο εξωγεωργικό εισόδημα και οι οποίοι, πράγματι, δεν πρέπει να δικαιούνται και να παίρνουν επιδοτήσεις. Κι αν στην Καρδίτσα, που είναι μία κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή, το 50% των αγροτών είναι «μη κατά κύριο επάγγελμα», ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» εντάσσεται στη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που στόχο έχει να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες, για να περάσουν η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει, τα μάλα, ο αποκλεισμός των φτωχών αγροτών από τις επιδοτήσεις.

Αυτό το διάστημα ξεκινούν από τη Θεσσαλία νέοι αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αγώνες που χρειάζεται να είναι μαζικοί και δυναμικοί κι απαιτείται να γίνουν υπόθεση και της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καθώς αφορούν και στο διατροφικό πρόβλημα του λαού μας.

Η αγροτική ανάπτυξη στον καπιταλισμό, που διαχειρίζονται οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία στηρίζεται στην εφαρμογή της ΚΑΠ και των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ΠΟΕ, είναι που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα των φτωχών αγροτών και τους έχει φέρει μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα. Πρόκειται για ανάπτυξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, των εμποροβιομηχάνων, που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που κυριαρχούν στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών μέσων και εφοδίων εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη, των τραπεζών, που λειτουργούν σαν «αχόρταγοι τοκογλύφοι» και σαν «άσπλαχνοι άρπαγες».

Χρειάζεται, λοιπόν, μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζει τους φτωχούς αγρότες που θα δουλεύουν τη γη η οποία θα είναι λαϊκή περιουσία, με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τις καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις, για να εξασφαλίζει καλό εισόδημα για τους αγρότες και επαρκή και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού. Δεδομένου, δε, ότι τέτοια αγροτική ανάπτυξη δε θέλουν να προωθήσουν οι κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκύπτει η ανάγκη η κυβερνητική εξουσία να περάσει στα χέρια του ίδιου του λαού. Ν' αναδειχτεί, δηλαδή, η Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια αγροτική πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ