Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο ΟΑΣΕ όργανο του κεφαλαίου

Η συνεδρίαση του κατ' ευφημισμόν Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έγινε αυτές τις μέρες στην Αθήνα με προεδρεύουσα την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε αυτό που ισχύει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το 1994, μετά τις ανατροπές της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών: Οτι αποτελεί ένα συμπληρωματικό όργανο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και η όποια συζήτηση κατέγραψε το σημερινό συσχετισμό δύναμης των «συμμάχων», που, ταυτόχρονα, είναι και ανταγωνιστές στο ενδοϊμπεριαλιστικό «φαγοπότι» σε βάρος των εργατών και των λαών συνολικά, για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες.

Ολη η προπαγανδιστική μηχανή που είχε στηθεί και στη χώρα μας και αλλού, τα περί δήθεν ευαισθησίας για «επίλυση προβλημάτων και διαφορών με διάλογο και ειρηνικά μέσα» είναι ...φούμαρα και μόνον αφελείς μπορούν να τα πιστέψουν. Αλλωστε, αυτός ο Οργανισμός έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι στηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή. Τον περασμένο Ιούλη, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση αυτού του Οργανισμού, υιοθετήθηκε ψήφισμα - συνέχεια της διεθνούς αντικομμουνιστικής εκστρατείας για την εξίσωση φασισμού και σοσιαλισμού, που ξεσήκωσε την αντίδραση 73 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο και εκατοντάδων προσωπικοτήτων και διανοουμένων. Αρα, τα «έργα και οι ημέρες» αυτού του μηχανισμού στην υπηρεσία του κεφαλαίου είναι άκρως αντιδραστικά.

Ο ανταγωνισμός και η φαγωμάρα δεν μπόρεσε και στην Αθήνα να «κρυφτεί» πίσω από τα χαμόγελα και τις οικογενειακές φωτογραφίες. Κατ' αρχήν, η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που δυναμώνει και διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο παιχνίδι, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το δικό της ζωτικό χώρο και δε θα ανεχτεί από το ΝΑΤΟ και τις άλλες δυνάμεις να δημιουργούν εμπόδια με κινήσεις, όπως η στήριξη από τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές των καθεστώτων στην Ουκρανία και τη Γεωργία και η επιδίωξη για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Είναι φανερό ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στη Ρωσία, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να καταλαγιάσουν, όσα σχέδια και νέες «συνθήκες ασφάλειας» και αν υιοθετηθούν. Αυτές είναι σύμφυτες με το βάρβαρο σύστημα που υπηρετούν και τη δίψα της κάθε αστικής τάξης να καρπωθεί μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των χωρών, που όλοι μαζί λεηλατούν σε πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας, αγωγούς μεταφοράς της.

Οσο και αν οι οικοδεσπότες στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, εμφανίστηκαν να νοιάζονται για την ασφάλεια, η Ελλάδα, με ευθύνη των κομμάτων της άρχουσας τάξης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι μέχρι τα μπούνια μπλεγμένη στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Ούτε μπορούν να ξεγελάσουν τους σκεπτόμενους ανθρώπους και τους αγωνιστές αυτά που λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί «ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΟΑΣΕ» ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ. Λες και δεν είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που συμμετέχουν και στα δύο. Το μασκάρεμα των φονιάδων των λαών σε ...περιστέρες της ειρήνης δείχνει και την επικίνδυνη φύση των οπορτουνιστών, που συμβάλλει στη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Μονόδρομος για τους λαούς, για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, να χαίρονται τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν, είναι να απαλλαγούν από τους κεφαλαιοκράτες, το σάπιο σύστημά τους, να οικοδομήσουν τη δική τους εξουσία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ