Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δύναμη αφερέγγυα και καιροσκοπική

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε άπειρες φορές «στα πράσα» άλλα να λέει και άλλα να πράττει. Οι θέσεις και οι πράξεις του επιβεβαιώνουν ότι είναι μια δύναμη αναξιόπιστη και αφερέγγυα, η οποία, με την ίδια ευκολία που πράττει όσα πράττει, τα διαψεύδει αν βγουν στη φόρα, παριστάνοντας την ανήξερη και καταφεύγοντας στα ψεύδη και τις συκοφαντίες για να καλύψει τις πομπές της. Αυτό ακριβώς έκανε και την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, όταν, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ρωτήθηκε για τους δημάρχους του κόμματός του που εφαρμόζουν τα stage. Αντί άλλης απάντησης, άρχισε να «κεραυνοβολεί» τους κομμουνιστές δημάρχους, που έχουν «στη δούλεψή τους» εργαζόμενους με μπλοκάκια! Σε αντίθεση - όπως είπε - με τους δημάρχους του ΣΥΝ, που έδωσαν μάχες για να μην περάσουν αυτές οι μορφές απασχόλησης.

Το ψέμα, βέβαια, έχει κοντά πόδια. Στο Δήμο Νίκαιας, στον οποίο προκλητικά αναφέρθηκε, όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι, αλλά δόθηκαν μάχες, νικηφόρες, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους όπου ασκεί διοίκηση, είτε μόνος του, είτε με το ΠΑΣΟΚ. Εκεί και τα stage εφαρμόζονται, και όλα τα υπόλοιπα. Οσο για τις μάχες που έδωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Να θυμίσουμε απλά και μόνο ότι οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε αρμονική συνεργασία με αυτές του ΠΑΣΟΚ, έβαλαν πλάτη για την προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας ότι το κόμμα του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δε συνεργάστηκε με κανένα απ' τα δύο μεγάλα κόμματα. Είπε ψέματα. Συνεργάστηκε και με τα δύο. Και προϊόν αυτής της συνεργασίας ήταν οι «νίκες» για τις οποίες ζητωκραύγαζε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Βγαίνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάνει σημαία του το αίτημα για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Και αυτοπροβάλλεται να αντιπαλεύει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας. Λέει ψέματα. Οταν άρχισε να «ξηλώνεται το πουλόβερ», έβαζε πλάτη, στηρίζοντας τις τότε μετοχοποιήσεις. Ο πρώην πρόεδρός του παρενέβαινε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των ΚΕΣ. Ο νυν πρόεδρός του δηλώνει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν απειλείται απ' το ιδιωτικό. Με έμφαση διαβεβαιώνει το κεφάλαιο πως δε θέλει την κατάργηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τελευταία παριστάνει τον «αντιδικομματικό πολεμιστή». Πώς το κάνει; Δε υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λένε ηγετικά του στελέχη. Αλλά, όμως, διεκδικούν ψήφο να μπουν στη Βουλή για να συμβάλουν στην προώθηση των θετικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ και να αντισταθούν στα αρνητικά μέτρα της πολιτικής του, ώστε να το εμποδίσουν από τη «δεξιότερη στροφή». Μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη; Αποτιμώντας συνολικά την πορεία του έως τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε ποτέ να ρίχνει νερό στο μύλο του συστήματος και να αποπροσανατολίζει την εργατική τάξη και το λαό απ' την αναγκαία για τα συμφέροντά τους πορεία που έπρεπε και πρέπει να ακολουθήσουν. Είναι δύναμη αναξιόπιστη και αφερέγγυα. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην κάλπη.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ