Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η επόμενη μέρα

Δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να δει κανείς πώς θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Η πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οι επιπτώσεις για τον εργαζόμενο λαό, όμως θα είναι αμείλικτες. Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Το κλείσιμο του ομίλου «Ασπίς» πετάει στο δρόμο περισσότερους από 700 εργαζόμενους. Πάνω από 200 ναυτεργάτες που εργάζονταν ως πλήρωμα στα καράβια του Αγούδημου και 45 περίπου εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας του εφοπλιστή, μένουν «ξεκρέμαστοι» χωρίς να τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα κάμποσων μηνών. Τα παραπάνω είναι δύο μόνο παραδείγματα - αποτελέσματα της κρίσης, από τα πολλά που αναμένεται να έρθουν και δείχνουν ποιος την πληρώνει.

Ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει σε φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, όσο η η εφαρμοζόμενη πολιτική καθορίζεται από τη σκοπιά του κεφαλαίου και των συμφερόντων του. Τόσο το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, όσο και τα προγράμματα και οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ρίχνουν φως στο νέο χτύπημα που θα ξεδιπλωθεί στις πλάτες του λαού την επομένη των εκλογών. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ενιαίο στόχο να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να δώσουν το «φιλί της ζωής» στην πλουτοκρατία και αυτό περνάει μέσα από το σφοδρότερο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους μισθούς, στη σταθερή δουλειά, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι σκοπός της πολιτικής του είναι η ενίσχυση των μονοπωλίων, με πάγωμα της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, νέες φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις, χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων για να προχωρήσουν σε «πράσινες» μπίζνες, «κίνητρα» πρόσληψης νέων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις ψίχουλα στους μισθούς, διατήρηση των αντιασφαλιστικών νόμων και δρομολόγηση νέου χτυπήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση... Η νέα λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που δρομολογείται θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, θα φορτώσει τις πλάτες του λαού με νέα δυσβάσταχτα βάρη. Για να διασφαλίσει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της ότι οι εργαζόμενοι δε θα σηκώσουν κεφάλι, θα δρομολογήσουν παράλληλα νέο χτύπημα στο ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, στο δικαίωμα στους αγώνες.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών, με τη γνώση των αντιλαϊκών μέτρων που ανερυθρίαστα εξαγγέλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα, μικροί επιχειρηματίες, αγρότες, γυναίκες και νεολαία, έχουν να απαντήσουν στο εξής ξεκάθαρο ερώτημα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Με τους εμποροβιομήχανους και τους μεγαλογαιοκτήμονες ή με τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες και τους εργάτες γης; Την ώρα της κάλπης η ψήφος καθορίζεται από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Γιατί αυτό που έχει να επιλέξει ο εργαζόμενος είναι αν με την ψήφο του θα υπερασπιστεί τα δικά του συμφέροντα ή εκείνα του αφεντικού του. Αν θα ενισχύσει την πολιτική που του αφαιρεί δικαιώματα ή θα ενισχύσει την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Γιατί το συμφέρον του λαού και της νεολαίας δε χωράει στο «μικρότερο κακό». Εχει χρώμα και όνομα. Εκφράζεται στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που πρέπει να πέσει μαζικά στην κάλπη για να ενισχυθεί η λαϊκή αντιπολίτευση, για να αναπτερωθεί η ελπίδα των εργαζομένων την επομένη των εκλογών.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ