Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κανένας εφησυχασμός

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει την επιθετικότητά της ενάντια στους εργαζόμενους πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ηδη σε αγαστή συνεργασία με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα και ρυθμίσεις βρίσκονται στα σκαριά. Αλλωστε, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση ή το εμφανιζόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, ή και τα δύο, η κυβέρνηση εδώ και καιρό ξεδιπλώνει το σχέδιο στήριξης της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οι απλόχερες κρατικές ενισχύσεις και η εκχώρηση κάθε διευκόλυνσης προς μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μαζί με τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις... «διαρθρωτικού χαρακτήρα» και το πακέτο μέτρων που θα παραδώσει το φθινόπωρο στην ΕΕ, συνθέτουν το σκηνικό της αντιλαϊκής επίθεσης που ξετυλίγεται και πρόκειται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Μόνο οι αποφάσεις της τελευταίας βδομάδας είναι αποκαλυπτικές των κυβερνητικών διαθέσεων: από τη μια είναι το νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά πάρκα που χαρίζει στους βιομήχανους ζεστό χρήμα προκειμένου να εγκαταστήσουν βιομηχανικές μονάδες ακόμα και μέσα σε δάση. Από την άλλη, οι κρατικές ενισχύσεις 2 δισ. ευρώ που χαρίζονται σε μεγαλοεπιχειρηματίες για την «κάλυψη» των δανείων που πήραν ή πρόκειται να πάρουν από τράπεζες. Ολα αυτά κι άλλα τόσα που κατά καιρούς έχουν δοθεί από τον κρατικό κορβανά στις επιχειρήσεις άλλοτε με το πρόσχημα της «στήριξης της επιχειρηματικότητας», άλλοτε για την «ενίσχυση της ρευστότητας» ή για τη «στήριξη της απασχόλησης» αποκαλύπτουν ότι χρήματα υπάρχουν, ότι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι φτάνει για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Και ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν το λαό να πληρώσει τα «σπασμένα» για λογαριασμό των καπιταλιστών.

Τόσο το πακέτο των μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» που περιμένουν στο διευθυντήριο της ΕΕ να παραδοθεί από την κυβέρνηση πριν από τα τέλη του Οκτώβρη και οι κατά καιρούς κυβερνητικές ανακοινώσεις, όσο και οι κατευθύνσεις για μέτρα - «σοκ» σε όλα τα μέτωπα που δίνουν οι πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΔΝΤ και ΟΟΣΑ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η νέα επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει, ότι είναι δυνατό οι εργαζόμενοι να περιμένουν από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Η πολιτική και των δύο διαμορφώνεται με αποκλειστικό γνώμονα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών. Μονόδρομος για το λαό είναι η όξυνση της ταξικής πάλης ενάντια στα σχέδια των καπιταλιστών και στα κόμματα που τους υπηρετούν, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και το πέρασμα των μέσων παραγωγής στους εργαζόμενους, σ' αυτούς, δηλαδή που παράγουν τον πλούτο.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ