Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μονόδρομος η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Ο θάνατος και η προσφυγιά είναι η πραγματικότητα που καθημερινά σκορπούν στο Αφγανιστάν οι κατοχικές ιμπεριαλιστικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Καθημερινά, δεκάδες Αφγανοί, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, χάνουν τη ζωή τους σε ανελέητους βομβαρδισμούς που χτυπάνε αδιάκριτα τον άμαχο πληθυσμό. Για την ιστορία, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ήταν αυτές που αρχικά ενίσχυσαν, οργάνωσαν, όπλισαν και εκπαίδευσαν τους «Ταλιμπάν», ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Οι «Ταλιμπάν» και η «αλ Κάιντα», από το 2001 και μετά, έγιναν το χρήσιμο πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, για να ξεκινήσει ένας αέναος πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας», με συνένοχους τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο τις ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που προσυπέγραψαν τον πόλεμο εξαρχής, συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, στηρίζοντας απόλυτα την κατοχή. Ολοι αυτοί οι δήθεν «ειρηνιστές» είναι που ματοκυλάνε τον αφγανικό λαό.

Μόνο που ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που πλέον διαχέεται και στο Πακιστάν, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων με βάση την ένταση της διαπάλης, τις αντιθέσεις των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη διανομή των σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των ενεργειακών οδών και των αγορών σε διάφορες περιοχές της Γης, με επίκεντρο την ονομαζόμενη Ευρασία. Σε αυτό το περιβάλλον, ΗΠΑ και ΕΕ χρησιμοποιούν το δόγμα της «παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας», ως αόρατου εχθρού που βρίσκεται παντού, και του «προληπτικού χτυπήματος», κατοχυρώνοντας το δικαίωμα να επεμβαίνουν, να εκβιάζουν, να απειλούν χώρες και κυβερνήσεις, ενώ οξύνονται όλο και περισσότερο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, ιδιαίτερα μετά και την είσοδο Ρωσίας και Κίνας στο παιχνίδι.

Θύματα αυτού του «χορού των λεόντων» στην Ευρασία και τη Μέση Ανατολή είναι οι λαοί που χύνουν ποτάμια αίμα. Γι' αυτό σήμερα βαραίνει ακόμα περισσότερο η ευθύνη μας να αντιταχθούμε στη σφαγή, να δείξουμε στην πράξη την αλληλεγγύη στους λαούς που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό. Το μακελειό σε Αφγανιστάν και Πακιστάν είναι ένας επιπλέον λόγος για μαζική συμμετοχή στα σημερινά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, που διοργανώνει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα. Μονόδρομος για τους λαούς, για να μπορέσουν να ευημερήσουν, είναι η ρήξη με τη σημερινή βαρβαρότητα που έχει επιβάλει το κεφάλαιο. Η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κατάργησή τους με την κατάργηση της τάξης των ιδιοκτητών τους, το άνοιγμα του δρόμου να διεκδικήσουν τη ζωή τους σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ