Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αγώνας των κτηνοτρόφων

Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της EE και των ελληνικών κυβερνήσεων. Πληρώνουν την πολιτική, που τώρα υλοποιεί η ΝΔ και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ και η οποία κινείται απαρέγκλιτα στις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καρτέλ γάλακτος, των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών γενικότερα. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής η κτηνοτροφία απειλείται με κατάρρευση και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με μαζική χρεοκοπία.

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και όσο περνάει ο καιρός όλο και εντείνεται. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι αντιδρούν και προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο. Από την άλλη, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κάνουν ό,τι μπορούν για να ελέγξουν και εκτονώσουν την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να αποπροσανατολίσουν, να διχάσουν και να εκφυλίσουν τους αγώνες τους.

Η πραγματικότητα δείχνει πως εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντικτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται οδηγείται στη συρρίκνωση η ελληνική κτηνοτροφία, αυξάνονται οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων και το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, μειώνονται δραστικά οι τιμές σε γάλα και κρέας, συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λίγες μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και αλωνίζουν τα καρτέλ. Από την άλλη, φάνηκε το κενό και το πρόβλημα που προκλήθηκε από το ξεπούλημα μεγάλων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, όπως οι ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓΝΟ και ΡΟΔΟΠΗ. Φάνηκε επίσης πως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως, για παράδειγμα, η «Vivartia», της οποίας τα κέρδη το 2008 αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατ. ευρώ ή κατά 21,4%.

Ο,τι συμβαίνει γίνεται με τη βούλα της ΕΕ. Οι αποφάσεις του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στις 23 του Μάρτη για άνοιγμα της παρέμβασης στο βούτυρο και στο γάλα σε σκόνη άνοιξαν την «όρεξη» στο καρτέλ γάλακτος για νέα επίθεση. Από 1η του Μάη 2009, η «Vivartia» έσπασε τα συμβόλαια στους κτηνοτρόφους από τη Β. Ελλάδα, δε θα παραλαμβάνει γάλα και ίσως ακολουθήσει και άλλη γαλακτοβιομηχανία. Η ΦΑΓΕ, από την πλευρά της, μείωσε την τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα και παρέτεινε την πληρωμή κατά ένα μήνα. Και μέρες που είναι, ενόψει Πάσχα, οι παραγωγοί αμνοεριφίων εκβιάζονται ανελέητα από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μεγαλεμπόρων.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και τη συμβολή στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα. Αυτό, όμως, σημαίνει σύγκρουση με τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που στηρίζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Οι αγώνες των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η συνεργασία και συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες, την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή των εκμεταλλευτών τους. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συσπειρωθούν μαζικά στους συλλόγους, στην ΠΑΣΥ και αποφασιστικά να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελός τους και σε όφελος του λαού.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ