Σάββατο 28 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ομπρέλα αντιδραστικών θέσεων

Ενας αριθμός πανεπιστημιακών μελών του ΣΥΝ συμμετέχει στην ΑΡΜΕ και υπάρχουν μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ που συμμετέχουν στη Συσπείρωση πανεπιστημιακών. Το παραπάνω - όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του αστικού Τύπου - ξεκαθάρισε στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας τον καπνό που σηκώνει μια στημένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο παρατάξεις του ΣΥΝ στους πανεπιστημιακούς, την ΑΡΜΕ και τη Συσπείρωση. Ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με τα μέλη του ΣΥΝ που συμμετέχουν στην ΑΡΜΕ, σύμφωνα με την «Αυγή», τόνισε ότι «δεν ασχολούμαι με μεμονωμένες πρακτικές μελών μας, παρόλο που συμβάλλουν στο πλαίσιο συντηρητικής αναδιάρθρωσης στον χώρο των πανεπιστημίων». Βέβαια, η ΑΡΜΕ μόνο μεμονωμένη πρακτική δεν είναι καθώς αποτελείται από ένα μεγάλο κομμάτι των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ και συνδιοικεί την ΠΟΣΔΕΠ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλη μια παράταξη του δικομματισμού.

Πόσο πιο ξεκάθαρα και από πόσο πιο επίσημα χείλη να ακουστεί ότι και οι μεν και οι δε είναι μέλη του ΣΥΝ, παραμένουν μέλη του ΣΥΝ, εκφράζουν τον ΣΥΝ. Ολοι δικοί τους είναι. Μπορεί τώρα να παριστάνουν τους «τσακωμένους», αλλά τα έχουν ήδη βρει καιρό πριν: Ως θέσεις για το πανεπιστήμιο, στελέχη τόσο της Συσπείρωσης όσο και της ΑΡΜΕ υπερασπίζονται τον «αντι-νόμο πλαίσιο» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πιστή αντιγραφή του πνεύματος και της στόχευσης του νόμου - πλαισίου της ΝΔ για το επιχειρηματικό και ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο (τετραετή μπίζνες πλαν, εσωτερικοί κανονισμοί, περικοπή δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, κλπ.). Η ίδια η Συσπείρωση στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, άλλαξε στάση σε μια νύχτα, βάζοντας πλάτη για την αλλοίωση του σώματος του συνεδρίου, νομιμοποιώντας συνέδρους (που τάσσονταν στο μπλοκ των υποστηρικτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων), τη στιγμή που με βάση τον κανονισμό της ΠΟΣΔΕΠ δεν έπρεπε να νομιμοποιηθούν.

Τώρα «τα βρίσκουν» και με τους φυσικούς τους συμμάχους. Η ΑΡΜΕ του ΣΥΝ, η ΚΙΠΑΝ του ΠΑΣΟΚ και η παράταξη της Ιατρικής (δυνάμεις του δικομματισμού) στο πρόγραμμα δράσης της ΠΟΣΔΕΠ και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πρόσφατα, δηλώνουν:

  • «Την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και τον αντίστοιχο της Ερευνας», δηλαδή στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια.
  • Η κατάληψη ως μορφή πάλης είναι ένα πρόβλημα σε σχέση με το άσυλο. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν έχει εξαντληθεί. Να βοηθήσουμε τις πρυτανικές αρχές, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση ενάντια στο άσυλο και τις κινητοποιήσεις και υπέρ του νόμου - πλαισίου της ΝΔ.
  • «Διεκδικούμε την ενεργό συμμετοχή μας στο σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης της έρευνας». Στην έρευνα είναι τα «χοντρά λεφτά» και η ΠΟΣΔΕΠ διεκδικεί λόγο στη διαχείρισή τους.
  • Η ΠΟΣΔΕΠ αναλαμβάνει ρόλο θεσμικού συνομιλητή και συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και στο «διάλογο», ενώ προωθεί τη σύνδεση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων (που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων).

Πάντως, η αντιπαράθεση που εμφανίστηκε μεταξύ τους δεν είναι αντιπαράθεση διαφορετικών πολιτικών στο χώρο των πανεπιστημίων. Γι' αυτό και εύκολα εμφανίστηκε να τους ισορροπεί ο Αλ. Τσίπρας. Εχει να κάνει με διαφορετική ταχτική για την εξυπηρέτηση των ίδιων επιδιώξεων, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία του καπιταλισμού. Είναι λοιπόν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι για το κίνημα στα ΑΕΙ και η ΑΡΜΕ αλλά και ιδιαίτερα η Συσπείρωση.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ