Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η προοπτική του αγώνα της αγροτιάς

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργανώνει αυτό το διάστημα η ΠΑΣΥ, φέρνουν στο προσκήνιο τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας. Προβλήματα που σχετίζονται με τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, η οποία, σε συνδυασμό με τις άλλες επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στα λαϊκά στρώματα - ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στους λογαριασμούς του ρεύματος, του τηλεφώνου, του νερού, στα εισιτήρια και τα διόδια των συγκοινωνιών, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, του Πολιτισμού, κ.ά. - εντείνει την οικονομική ανέχεια και αυξάνει τη φτώχεια στην ύπαιθρο, καθιστώντας όλο και δυσκολότερη τη ζωή στο χωριό.

Σήμερα, πλέον, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν αντιληφθεί ότι η αιτία των προβλημάτων τους βρίσκεται στην ΚΑΠ και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτό που απομένει είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματά τους κι απαιτείται ο αγώνας τους να έχει στόχο την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής. Αλλά, φιλοαγροτική πολιτική δε θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κινείται, σταθερά και αταλάντευτα, στο δρόμο της ΚΑΠ, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δε θα την εφαρμόσει ούτε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού κι αυτό το κόμμα στον ίδιο «ντορό» κινείται. Και, φυσικά, δε θα αποκλίνουν από τον καταστροφικό ευρωμονόδρομο κυβερνήσεις συνεργασίας κεντροαριστερής, ή κεντροδεξιάς σύστασης και συγκρότησης.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν καμιά αλλαγή στην αντιαγροτική κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, ούτε να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από την εναλλαγή στην κυβέρνηση των κομμάτων του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Επομένως, ο αγώνας τους χρειάζεται να απεμπλακεί από τα δικομματικά, ή τα διπολικά «διλήμματα» και να θέτει ως προοπτική την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού, οργανωμένου και σωστά προσανατολισμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο, σε συμπαράταξη με το ταξικό εργατικό κίνημα, θα έχει στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, σε βάρος των κομμάτων που διαχειρίζονται και στηρίζουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και υπέρ του ΚΚΕ που σταθερά και σθεναρά την αντιμάχεται.

Σ' αυτή την κατεύθυνση και προοπτική καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους η ΠΑΣΥ. Και ξεκαθαρίζει ότι οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως και της ΝΔ, αυτό το διάστημα, δεν κινούνται στον ίδιο «ντορό», αλλά πραγματοποιούνται και χρησιμοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση της αγωνιζόμενης αγροτιάς, την υπονόμευση της προοπτικής του αγώνα της και, ουσιαστικά, για τη στήριξη της αντιαγροτικής πολιτικής. Αυτό, άλλωστε, γίνεται φανερό και από τα «αιτήματα» που προβάλλονται σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα και δεν αναδεικνύουν τις ουσιώδεις διεκδικήσεις των φτωχών αγροτών.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ