Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ

Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο φανερός ο ρόλος των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε σχέση με τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη. Τέταρτη μέρα χτες και ο καμένος κάδος, η σπασμένη βιτρίνα, τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, η δράση των κουκουλοφόρων, είναι τα γεγονότα που εστιάζουν και προβάλλουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η χτεσινή μέρα ανέδειξε για άλλη μια φορά τον πραγματικό τους ρόλο.

Η απεργιακή συγκέντρωση, η μεγαλειώδης διαδήλωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εξαφανίστηκαν. Για την ακρίβεια, η πρώτη αναφορά, η πρώτη ζωντανή σύνδεση, μετά τη στάση εργασίας των δημοσιογράφων στις 12 το μεσημέρι, που υποτίθεται πως είχε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ήταν όταν στο Σύνταγμα (από όπου περνούσε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ) κουκουλοφόροι ξεκίνησαν τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με τις δυνάμεις καταστολής. Αυτή ήταν η είδηση για τα αστικά ΜΜΕ και αυτή πρόβαλαν. Την ίδια ώρα που χιλιάδες συγκεντρωμένων κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Εργασίας και διαδήλωναν κατά της αντεργατικής πολιτικής και της κρατικής καταστολής και βίας, τα ΜΜΕ διασκέδαζαν το κοινό με τους τσαρλατάνους των πρωινάδικων. `Η μήπως ήθελαν, εξαφανίζοντας την οργανωμένη και περιφρουρημένη διαδήλωση εργατών, μαθητών, φοιτητών, να δείξουν πως κίνημα είναι η τυφλή βία λίγων κουκουλοφόρων για να καλλιεργούν ψυχολογία αναζήτησης ακόμη πιο ισχυρού αστικού κράτους;

Από τις δεκάδες σελίδες των εφημερίδων τους εξαφανίστηκε η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, εξαφανίστηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εξαφανίστηκε η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εξαφανίστηκε συνολικά το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση και η προτροπή στους εργαζόμενους, στους νέους, στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εμποροϋπαλλήλους, σε όλο το λαό, να μετατρέψει την απεργία σε αποκορύφωμα των οργανωμένων λαϊκών κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεων των τελευταίων ημερών που και αυτές είχαν εξαφανιστεί από τα αστικά ΜΜΕ, όταν η αναπαραγωγή της δράσης των κουκουλοφόρων αποτελούσε το άπαν της ενημέρωσης που έδιναν. Εξαφάνισαν επίσης τη συγκέντρωση του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ή τις κινητοποιήσεις μαθητών την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ είναι πέρα για πέρα συντεταγμένος με τις επιδιώξεις του αστικού κράτους κόντρα στο λαό. Τόσο που μπορούν στην πρώτη σελίδα τους να μιλούν για «ακυβερνησία και χάος» και στις μέσα σελίδες να χαρακτηρίζουν «εξέγερση» και «νέο κίνημα» (βλέπε προχτεσινή «Ελευθεροτυπία») τη δράση των κουκουλοφόρων που τροφοδοτεί την ένταση της κρατικής καταστολής. Δηλαδή, να ζητούν ουσιαστικά κυβέρνηση των μονοπωλίων που να κάνει ζάφτι τους κουκουλοφόρους και να βαφτίζουν κίνημα τους κουκουλοφόρους και εξέγερση τη δράση τους.

Συνειδητά προβάλλουν αυτές τις εικόνες. Συνειδητά αναπαράγουν υπερβολικά αυτή την πραγματικότητα. Και συνειδητά τα αστικά ΜΜΕ όταν «παίζουν» ΚΚΕ κατασκευάζουν ειδήσεις, διαστρεβλώνουν τις θέσεις του, επινοούν πληροφορίες, επικαλούνται διάφορες πηγές που δεν υπάρχουν. Σκοπός τους είναι να χτυπήσουν το Κόμμα και τη στρατηγική του, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του. Να αποτρέψουν την ανασύνταξη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Χτες, πήραν την απάντησή τους. Την κατάλαβαν πολύ καλά. Ηταν άραγε δυνατόν να προβάλουν αυτό που τους απειλεί;


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ