Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οταν η Υγεία είναι εμπόρευμα

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας, ακόμα και έμβρυα και μικρά παιδιά, και οι οικογένειές τους, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών που αντιμετωπίζει η χώρα, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι καταγγελίες των γονιών παιδιών με νεοπλασίες για τις συνθήκες περίθαλψης των μικρών παιδιών και εφήβων «σηκώνουν πέτσα». Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός για την ακτινοθεραπεία παιδιών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για την ακτινοθεραπεία των παιδιών τα μηχανήματα των ενηλίκων. Βρέφη, μικρά παιδιά και έφηβοι βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις, αφού αναγκάζονται να κάνουν ακτινοθεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων μαζί με ενήλικους καρκινοπαθείς, σε άθλιες συνθήκες, ακόμα και με καρκινοπαθείς τελικού σταδίου! Και αυτά, όταν τα μηχανήματα των ενηλίκων κάποιες φορές είναι ακατόρθωτο να χρησιμοποιηθούν ειδικά στα πολύ μικρά παιδιά και είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας.

Η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα να θεραπευτούν δύο στα τρία παιδιά με νεοπλασίες και να ζήσουν μια καθ' όλα φυσιολογική ζωή. Τα σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά με νεοπλασίες, μειώνοντας και προλαμβάνοντας τις σοβαρότατες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά η ακτινοθεραπεία. Ομως το μοναδικό στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» παραμένει κλειστό, γιατί δε διαθέτει τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, αν και οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί από το 1998! Οι διαδικασίες προμήθειας του ιατρικού εξοπλισμού ξεκίνησαν το 2005, πρόσφατα το διαγωνισμό ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται από το κράτος σαν ατομική ευθύνη και η υγεία γίνεται εμπόρευμα για κέρδος. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους είναι αφημένοι στο έλεος της μοίρας τους. Ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα κάνουν ακτινοθεραπεία στα νοσοκομεία της Αττικής και οι συγγενείς τους που δεν έχουν να πληρώνουν για μήνες ξενοδοχεία, κοιμούνται τις νύχτες στα παγκάκια και τα σαλόνια των νοσοκομείων. Εξαντλούνται σε έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου, για να προσφέρουν στον άνθρωπό τους τη φροντίδα που χρειάζεται. Οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, και στα ογκολογικά τμήματα είναι τεράστια, ενώ απουσιάζει η τόσο αναγκαία γι' αυτές τις περιπτώσεις ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Την ίδια ώρα, οικογένειες ξεπουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για τη θεραπεία των παιδιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία που οι κύκλοι ακτινοθεραπείας χρεώνονται από 6.000 έως και 16.000 ευρώ, ενώ ανοίγει διάπλατα και το πεδίο στη «φιλανθρωπική» δραστηριότητα, όπως καταδεικνύει η κατασκευή ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα».

Στην ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική των κυβερνήσεων οφείλεται αυτή η τραγική πραγματικότητα και συνιστά έγκλημα. Είναι μια ακόμα πτυχή της πολιτικής που μετατρέπει σε κοινό εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού των επιχειρηματιών το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Η απάντηση σε αυτό το έγκλημα βρίσκεται στη συστράτευση όλων στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό χώρο, για την εξασφάλιση της υψηλού επιπέδου δωρεάν περίθαλψης που δικαιούται κάθε άνθρωπος.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ