Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ψάρεμα σε θολά νερά

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο της δύναμης διαχείρισης του συστήματος. Οι πομπώδεις διακηρύξεις της ηγεσίας του, πως μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να συμφιλιώσει ανειρήνευτα ταξικά συμφέροντα, διαψεύδονται από την ίδια. Από τη σιωπή της απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το τι θα κάνει με τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί λόγω της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, την οποία φυλάττει ως κόρη οφθαλμού, αλλά και από τη φλυαρία της για άλλα.

Φλυαρεί ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος για το φορολογικό σύστημα και προτείνει: Αρση του φορολογικού άβατου της Εκκλησίας και των εφοπλιστών, πράσινους φόρους και φόρο Tobin, δηλαδή επιβολή ειδικής φορολογίας στις διασυνοριακές βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων. Δηλαδή: Το κεφάλαιο κεφάλαιο, συνεπώς κέρδη, εκμετάλλευση κ.λπ., αλλά να φορολογείται ...δικαιότερα!

Ακούσαμε τον Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ να:

-- Φλυαρεί για το «δογματικά προσανατολισμένο στην κερδοφορία» μοντέλο, εισάγοντας διά της πλαγίας την ουτοπική άποψη ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα άλλο μη δογματικά προσανατολισμένο στην κερδοφορία.

-- Μιλά για «ανίχνευση νέων μοντέλων ανάπτυξης», ισχυριζόμενος, εμμέσως, ότι η ανάπτυξη έχει ουδέτερο χαρακτήρα και μπορεί να ωφελεί τους πάντες.

-- Ομνύει στην «κοινωνική συνοχή», στην αρμονική, δηλαδή, συνύπαρξη εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων.

Τον ακούσαμε να προτείνει: «Αναδιανομή του πλούτου». Πώς και με ποιον τρόπο, άραγε, η «ριζοσπαστική αριστερά» θα αναδιανείμει πλούτο; Από ποιον θα πάρει και πώς θα τα πάρει; Πάντως, όχι από την πλουτοκρατία. Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Υποθέτω θα με ρωτήσετε, πού θα βρείτε τα λεφτά; Η απάντησή μου είναι: Τα λεφτά τα βλέπετε γύρω σας. Πλούτος υπάρχει. Υπάρχει στους εξοπλισμούς»! Δηλαδή, 1.000 ευρώ για 370.000 φτωχούς όσο κοστίζει «μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού» ή επίδομα θέρμανσης για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους όσο κοστίζουν «δέκα πολεμικά αεροσκάφη»!!!

Να προτείνει: «Ενα δικαιότερο φορολογικό σύστημα». Κι όμως, οι παραγωγοί του πλούτου μπορούν και δικαιούνται να μην πληρώνουν κανένα φόρο. «Κράτος με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα παρεμβαίνει υπέρ των φτωχών». Δεν είναι, όμως, το κράτος αταξικό ή υπερταξικό. Εκφράζει τα συμφέροντα της τάξης που έχει την εξουσία. Κοροϊδεύει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος πως, χωρίς να θιχτεί ούτε τρίχα αυτής της εξουσίας, το δικό της κράτος θα τεθεί στην υπηρεσία του λαού. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ περίπου τα ίδια λέει.

Δεν έχει πρόβλημα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την «αγορά», καμία «δογματική εμμονή», όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Αλ. Τσίπρας. Απλά, «η ιδιωτική σφαίρα δεν μπορεί να καλύψει με επάρκεια» ορισμένα αγαθά, συνεπώς αυτά θα είναι «άβατο» για το κεφάλαιο. Εδώ υπονοεί ότι ο δημόσιος τομέας, συνυπάρχοντας με τον ιδιωτικό, θα καλύπτει με επάρκεια «αυτά τα αγαθά». Μόνο που ο ιδιωτικός τομέας κατατρώγει το δημόσιο, όπως έδειξε η ίδια η ζωή, με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων του ευρωμονόδρομου που προσκυνά. «Πώς θα ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, όταν το καρτέλ τούς έχει στραγγαλίσει. Πώς θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε χιλιάδες από τη μέγκενη των τραπεζών. Είναι ερωτήματα. Εχουμε απαντήσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Καμία απάντηση δεν έχουν. Ψαρεύουν σε θολά νερά. Αλλά ο λαός δεν είναι ψάρι. Εχει κριτήριο, μπορεί να εκτιμήσει και να καταχωρήσει εκεί που πρέπει δυνάμεις που του υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ