Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η περιπέτεια του Κτηματολογίου

Η τεράστια ταλαιπωρία και η ασύλληπτη ληστεία που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία που συνθέτουν τη διαδικασία κτηματογράφησης. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι μια μόνο γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Τα δεδομένα γύρω από το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν προσφέρουν κανένα λόγο ώστε να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, φαίνεται ότι αυτό το έργο θα είναι ένα ακόμα εργαλείο στο χτύπημα της μικρής ιδιοκτησίας και στην αλλαγή των χρήσεων γης. Εχουμε τα εξής δεδομένα:

1. Το Κτηματολόγιο θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, αφού όμως πρώτα συνταχθεί Δασολόγιο, το οποίο συστηματικά και εσκεμμένα αποφεύγεται. Αντίθετα, εσπευσμένα, μέσα σε τρεις μήνες επιχειρείται να «λυθεί» το σύνθετο αυτό ζήτημα, χωρίς να έχουν καθοριστεί οι δασικές εκτάσεις και οι αιγιαλοί.

2. Η σύνταξη Κτηματολογίου θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά υπόθεση του Δημοσίου. Αντ' αυτού, μια ιδιωτική εταιρεία, η «Κτηματολόγιο ΑΕ», και ανάδοχες εταιρείες έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο.

3. Για υποθέσεις και θέματα που είναι από χρόνια καταγεγραμμένα στα υποθηκοφυλακεία, οι πολίτες καλούνται να τα ξαναδηλώσουν, να περιγράψουν σε μια αίτηση καθετί που έχουν.

4. Αυτά τα προσωπικά δεδομένα θα τα έχει στα χέρια της και θα τα επεξεργαστεί μια ιδιωτική εταιρεία.

5. Το Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο, ή τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει φροντίσει, να δηλώσει από πλευράς του τη δημόσια περιουσία, ώστε αυτή να κτηματογραφηθεί.

Νομικοί και δικηγόροι προειδοποιούν ότι υπάρχουν πολύπλοκα νομικά θέματα, μεγάλες ασάφειες, πονηρά σημεία. Ισχυρίζονται ότι η κτηματογράφηση θα μπορούσε να είναι απλά μια περιγραφή της οριζόντιας ιδιοκτησίας και η τοποθέτησή της πάνω σε χάρτες. Εγγραφή, δηλαδή, των δικαιωμάτων με χαρτογράφηση, αφού όλα τα υπόλοιπα προκύπτουν από τα υποθηκοφυλακεία, με τα κατάλληλα έγγραφα και τα συμβόλαια. Τώρα, στις δηλώσεις καλείσαι να αναφέρεις μια σειρά πράγματα - και με δεδομένο ότι το έχει αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία - μπορεί εύκολα να γίνουν «λάθη».

Η υπόθεση «βρωμάει», αφού αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι με τον τρόπο που έχει οργανωθεί στη χώρα μας η πολιτική γύρω από τη γη, είναι απολύτως βέβαιο ότι στην πορεία θα «γεννηθούν» χιλιάδες νέες δίκες γύρω από την ακίνητη περιουσία. Δίκες, πρόστιμα και ενστάσεις για τελειωμένες από χρόνια υποθέσεις, οι οποίες σήμερα - και φυσικά στο μέλλον - ανασκαλεύονται.

Και ως γνωστόν, «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Μπορούμε να φανταστούμε ποιος θα είναι ο χαμένος και ποιος ο κερδισμένος. Στόχος είναι η μικρή ιδιοκτησία, οι μικροϊδιοκτήτες που θα «γονατίσουν» με τη φορολογία, τα πρόστιμα, τις δίκες και τα δάνεια που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν. Στόχος είναι και η δημόσια γη, τα δάση, τα βουνά και οι παραλίες, που σήμερα είναι μέσο κερδοφορίας και όχι λαϊκή περιουσία.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ξανά και ξανά: Το Κτηματολόγιο αφορά πλατιά τα λαϊκά στρώματα, τον εργαζόμενο που έχει ένα σπίτι, τον μικρομεσαίο αγρότη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικροϊδιοκτήτη. Από διαφορετική σκοπιά αφορά και τους μεγαλοκατασκευαστές, το κεφάλαιο, τους επιχειρηματίες, την αστική τάξη. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε σύγκρουση και σε αυτό το ζήτημα.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ