Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Ασπίδα» απειλή για την ειρήνη

Νέες περιπέτειες για την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και νέες απειλές για όλους τους λαούς σηματοδοτεί η προώθηση της ανάπτυξης στην Πολωνία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, που μπαίνει στη φάση της υλοποίησης με την υπογραφή αύριο στη Βαρσοβία της σχετικής πολωνοαμερικανικής συμφωνίας. Συνυπεύθυνη για τη νέα αυτή ιμπεριαλιστική απειλή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει εγκρίνει στο πλαίσιο της κοινής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ την εγκατάσταση του συστήματος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την άμεση ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, με την ένταξη του αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας μας στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα».

Το «Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ, εκτός από τον στρατηγικής σημασίας αντικειμενικό σκοπό των Αμερικανών να επιβάλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών - θα εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, χωρίς το φόβο ανταπόδοσης, καθώς θα εξουδετερώνουν μακριά από το έδαφός τους την οποιαδήποτε πυραυλική απειλή - εξυπηρετεί ταυτόχρονα και άλλους σκοπούς. Υπό το φως και των τελευταίων πολεμικών γεγονότων στον Καύκασο, η απειλή για τη διεθνή ειρήνη γίνεται ακόμα πιο άμεση.

Φαίνεται έτσι πιο ξεκάθαρα ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί μέρος της διαχρονικής ιμπεριαλιστικής στόχευσης για διείσδυση στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ επιτείνει και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και δρομολογεί μια νέα κούρσα πολεμικών εξοπλισμών. Για την πορεία αυτή των πραγμάτων σοβαρότατες είναι οι ευθύνες των Ευρωπαίων συμμάχων των Αμερικανών, οι οποίοι, εμφορούμενοι από ιμπεριαλιστικό οίστρο, αποδέχτηκαν το νεοταξικό δόγμα που στηρίζεται πάνω στο ιδεολόγημα περί «τρομοκρατικής απειλής» και υιοθέτησαν τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ιμπεριαλιστικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του συστήματος στην Πολωνία αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς ανάλογη διαδικασία αναμένεται και στην Τσεχία, ενώ τελευταία δήλωσε πρόθυμη και η κυβέρνηση της Ουκρανίας, όπως και οι κυβερνήσεις των βαλτικών χωρών. Ομως η υπόθεση δε μένει εδώ. Ηδη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συζητήσει και συμφωνούν για την ανάπτυξη συμπληρωματικού συστήματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, οριοθετώντας και περιχαρακώνοντας, στην ουσία ναρκοθετώντας, έτσι την αμερικανική ζώνη επιρροής. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, που έχει ήδη δρομολογήσει την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα. Ως μέσο για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», αμερικανικής προέλευσης και «S-300», ρωσικής προέλευσης. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του 2008 στο Μόναχο της Γερμανίας και σχετική άσκηση, όπου πήραν μέρος και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων («Patriot» και «S-300»), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην «αντιπυραυλική ασπίδα», με στόχο την «παράλληλη λειτουργία» του ελληνικού δικτύου αεράμυνας με το πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη των νέων ιμπεριαλιστικών απειλών πρέπει να αποτελεί αιτία εγρήγορσης και λαϊκής κινητοποίησης. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής της τύχης που του επιφυλάσσουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι, από κοινού με τους άλλους λαούς της Ευρώπης, να παλέψει ενάντια στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη και να αποτρέψει οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή σ' αυτή.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ