Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εθνικό... καταπατολόγιο με χαράτσια

Η σύνταξη Κτηματολογίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, απλά, μια καθυστερημένη διαδικασία, η οποία έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Η ...μόνη κατηγορία που θα μπορούσαμε να προσάψουμε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ότι ...αμέλησαν να φροντίσουν για το αυτονόητο. Το θέμα, όμως, έχει δύο άλλες σημαντικές προεκτάσεις. Η κυβέρνηση, απ' τη μια, έβγαλε φιρμάνι και υποχρέωσε τους μικροϊδιοκτήτες να πληρώσουν 35 ευρώ για να αποδείξουν ότι τους ανήκει το ακίνητό τους και από την άλλη, ανακοίνωσε τις προθέσεις της για αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιούνη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας σε ημερίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ είπε ότι «για να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και για να αποκτήσουμε δασολόγιο και δασικούς χάρτες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αεροφωτογραφίες με τις εκτάσεις που ήταν δασικές τη δεκαετία του '60 και όχι του 1945». Αυτό, σύμφωνα με τους δασολόγους, σημαίνει αυτόματο αποχαρακτηρισμό περίπου 12 εκατομ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ανατέθηκε στην Κτηματολόγιο ΑΕ η οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο που, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό του 20% έως 30% του δημόσιου δασικού πλούτου. Σα να μην έφτανε αυτό, στις νέες κτηματογραφήσεις μπορεί να γίνει χρήση της ρύθμισης του ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές. Με λίγα λόγια, το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα μέσο για τον αποχαρακτηρισμό και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις ευθύνες της στους εργαζόμενους, αποφάσισε να στήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό. Χαρατσώνει τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη να καταβάλουν αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα, αξίας 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία (ή 20 ευρώ για αποθήκες ή γκαράζ για τα οποία υπάρχουν αυτόνομα συμβόλαια).

Μαζί με αυτό πρέπει να υποστούν μια ακόμα ταλαιπωρία, αφού η προθεσμία λήγει σε περίπου ενάμιση μήνα. Απ' τα τέλη Αυγούστου και μετά αναμένεται πολλή κίνηση στα 76 γραφεία κτηματογράφησης στους 107 δήμους που εντάσσονται στη διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και τώρα, που η κίνηση στα γραφεία κτηματογράφησης είναι μειωμένη, η ταλαιπωρία «μεταφέρεται» στα υποθηκοφυλακεία. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ένα παράδειγμα:

Προχτές, όσοι βρέθηκαν στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών, χρειάστηκε να περιμένουν τουλάχιστον μιάμιση ώρα για να εξυπηρετηθούν, αφού για δεκάδες άτομα υπήρχαν μόνο δύο υπάλληλοι. Να σημειώσουμε ότι οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων Αθηνών και Πειραιώς είχαν τονίσει τις ελλείψεις προσωπικού. Παρ' όλο που η ταλαιπωρία θα μεγαλώσει το Σεπτέμβρη, η Κτηματολόγιο ΑΕ ανακοίνωσε ότι δε θα δοθεί παράταση στην όλη διαδικασία.

Η υπόθεση Κτηματολόγιο είναι ένα «μικρό» δείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Εχει απ' όλα: Χαράτσι και ταλαιπωρία στους εργαζόμενους, χειροκρότημα στους καταπατητές και εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ