Κυριακή 28 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΤΖΕΝΤΑ
Κυριακή 28/1
  • Μάνος Ελευθερίου

    Eurokinissi

    Μάνος Ελευθερίου
    Η όπερα «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Κρίστοφ Βίλιμπαντ Γκλουκ ανεβαίνει (8μ.μ.), στη Λυρική Σκηνή (θέατρο «Ολύμπια»). Παραστάσεις επίσης στις 31/1 και 2, 4, 7, 9/2.
  • Αφιέρωμα στον Κουρτ Βάιλ από την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» παρουσιάζει (9μ.μ.), στο «Συρμό» την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλιά.
Δευτέρα 29/1
  • Εργα Μότσαρτ και Μπετόβεν παρουσιάζει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη. Σολίστ στο πιάνο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.
Τρίτη 30/1
  • Στο έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη είναι αφιερωμένη η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (νέο κτίριο, Πειραιώς 138). Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από την αρχή της επαγγελματικής του διαδρομής, μιας διαδρομής που σημάδεψε το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου, μέχρι σήμερα.
  • Από τα πορτογαλέζικα Fados ως το ριζίτικο κι από την Ισπανία ως το Λίβανο και τη Μικρά Ασία, «ταξιδεύει» η Γεωργία Βεληβασάκη, στο «Αλάβαστρον».
Τετάρτη 31/1
  • Ο Μάνος Ελευθερίου είναι ο τιμώμενος της βραδιάς, που διοργανώνει το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 στον «Ιανό», στο πλαίσιο του αφιερώματος στους Ελληνες στιχουργούς. Θα μιλήσουν: Θανάσης Νιάρχος, Κώστας Κωτούλας, Σωτήρης Πράπας, Λεωνίδας Αγγέλου. Θα τραγουδήσουν: Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Στόκας, Κώστας Λειβαδάς, Γιάννης Χαρούλης. Είσοδος με κρατήσεις, στο τηλ. 210- 3217.917 (7 203).
  • Το συγκρότημα «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»
    Το συγκρότημα «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»
    Οι «Human Touch» - David Lynch (σαξόφωνο, φλάουτο, πλήκτρα, κρουστά, φωνή), Σταύρος Λάντσιας (πλήκτρα, κιθάρα, τύμπανα), Γιώτης Κιουρτσόγλου (άταστο μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο) - εμφανίζονται στο «Αλάβαστρον».
Πέμπτη 1/2
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στον «Εικαστικό κύκλο» (Χαρ. Τρικούπη 121), η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηπειρώτη καλλιτέχνη Βασίλη Σταύρου με τίτλο «Το βλέμμα του ζώου». Στα εγκαίνια θα προβληθεί η ομότιτλη ταινία -ντοκιμαντέρ του Α. Πανάγου και θα μιλήσουν οι: Π. Νούτσος, Α. Σχινά.
  • Μπαλάντες ηλεκτρικές και ακουστικές από τη Μαρία Λούκα, στο «Αλάβαστρον».
Παρασκευή 2/2
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μετά από δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στη γνώριμη σκηνή του «Οξυγόνου» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9240.740). Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα μελωδικό και βεβαίως ροκ, με τραγούδια από τη 33χρονη δισκογραφική πορεία του. Μαζί του οι «1550», Μαρλέν Αγγελίδου και Ζακλίν Σταματοπούλου.
  • Συνεχίζονται οι εμφανίσεις του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο πατάρι του θεάτρου «Μεταξουργείο» (Ακαδήμου 14, τηλ. 210-5234.382), κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σ' ένα πρόγραμμα βασισμένο κυρίως σε δικά του τραγούδια. Μαζί του οι Ηρώ Σαϊα, Δώρος Δημοσθένους, Υβόννη Οικονόμου.
  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    O κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής συμπράττει με τον Νίκο Τουλιάτο (ντραμς) και τον Νίκο Μαστροκωστόπουλο (μπάσο), στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), στην παρουσίαση συνθέσεων από τη δισκογραφία του.
  • «Σύγχρονοι δημιουργοί της αφαίρεσης» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Εκτίθενται δημιουργίες των: Β. Κανιάρη, Κ. Πανιάρα, Ο. Ζούνη, Γ. Αδαμάκου, Μ. Χριστοφοράτου κ.ά.
Σάββατο 3/2
  • «Θραύσματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης των: Αν. Αργυροηλιοπούλου, Ι. Βεντίκου, Λ. Μπέμπη, που φιλοξενείται στη «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7) σε επιμέλεια Λένας Κοκκίνη.

Λευτέρης Χριστοφής
Λευτέρης Χριστοφής
Αδυσώπητη σύγκρουση των δύο φύλων

Το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας» παρουσιάζεται από την Τετάρτη 31 Γενάρη στο θέατρο «Στοά», ενταγμένο και αυτό όπως και η επανάληψη των «Αξύριστων πηγουνιών», στα πλαίσια της επετείου των τριάντα πέντε χρόνων του θεάτρου, που λειτούργησε για πρώτη φορά στις 14 Δεκέμβρη του 1971.

Μπορεί κανείς να ονομάσει τον «Πατέρα» μια αυτοβιογραφία πάνω στη συγκεκριμένη αγωνία, αγωνία που διακατείχε συνέχεια τον Στρίντμπεργκ και που μεταφέρει στον ήρωα του έργου, προσπαθώντας να κρατήσει το δικαίωμα της απόλυτης ευθύνης πάνω στο παιδί του από τη μια - επικρατούσα άποψη της εποχής - και από την άλλη, στην προσπάθεια της γυναίκας του να έχει κι αυτή δικαίωμα πάνω στην ανατροφή της κόρης της.

Αρχή των δικαιωμάτων των γυναικών, αρχή του φεμινισμού, τα δύο φύλα συγκρούονται. Το τελειωτικό και καθοριστικό χτύπημα της γυναίκας είναι η ερώτηση «πού ξέρεις ότι είναι δικό σου το παιδί»;

Το ταραγμένο μυαλό του Στρίντμπεργκ και σε προέκταση του ήρωά του, του Ιλαρχου Αντολφ - δεν μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή του, που από εκείνη τη στιγμή βασανίζεται από την υποψία. Μια υποψία που θα τον οδηγήσει σε ακρότητες, προκειμένου να μάθει την αλήθεια που θα του στηρίξει την αξιοπρέπεια, τον ανδρισμό, αλλά κυρίως τη σιγουριά της κυριαρχίας του μέσα στο σπίτι. Από την άλλη μεριά, η σύζυγος, η γυναίκα που της είναι πλέον αδιανόητη αυτή η κυριαρχία του άντρα, θα τραβήξει το σκοινί μέχρι να σπάσει. Θα επηρεάσει τη γνώμη της κόρης τους εναντίον του πατέρα της, θα κατηγορήσει τον άντρα της, στο γιατρό και στον διοικητή του, σαν τρελό. Και θα νικήσει, επειδή το επιχείρημά της είναι ατράνταχτο.

Τον λοχαγό και τη σύζυγό του θα ερμηνεύσουν οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη, τον γιατρό ο Γιώργος Ζιόβας, τον αδελφό της συζύγου ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου και την κόρη η νέα ηθοποιός Νάντια Περιστεροπούλου. Συμμετέχουν ακόμη: Αλέκος Κούρος, Αννα Κοζαδίνου, Στέφανος Καλαϊτζής. Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Παπαγεωργίου και τα σκηνικά και κοστούμια της Λέας Κούση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ