Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε πρωτοφανές επίπεδο, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, λόγω της κρίσης του κόστους διαβίωσης που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το υπουργείο Εργασίας, 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2020, όταν 4,28 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου όρου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τα 20 έφταναν χτες το βράδυ τα θύματα από βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κανταχάρ (νότιο Αφγανιστάν), μπροστά σε τράπεζα. Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 10, ενώ ο διευθυντής της υπηρεσίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ιναμουλάχ Σαμανγκάνι, εξήγησε πως «τα θύματα είναι πολίτες». Την ευθύνη δεν είχε αναλάβει καμία οργάνωση μέχρι χτες, ωστόσο η δράση του «Ισλαμικού Κράτους» έχει ενισχυθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε χτες αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, από 45% σε 50%. Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΡΡΚ) της Τράπεζας, «η κύρια τάση του μηνιαίου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου», με οδηγό τον πληθωρισμό του κλάδου των υπηρεσιών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας, απόστρατος στρατηγός, 72χρονος Πραμπόβο Σουμπιάντο ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Ινδονησία στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, ο Σουμπιάντο έλαβε το 58,6% των ψήφων, ενώ οι δύο άλλοι υποψήφιοι, οι πρώην κυβερνήτες της Τζακάρτας και της Κεντρικής Ιάβας, Ανιες Μπασουένταν και Γκαντζάρ Πρανόβο, έλαβαν αντίστοιχα 24,9% και 16%. Πάντως και οι δύο είχαν αναγγείλει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική» και καταγγέλλοντας «συστηματική και μαζική» νοθεία.

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Για πρώτη φορά, Αμερικανοί χειρουργοί μεταμόσχευσαν το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ζώντα ασθενή, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την πιθανή λύση της χρόνιας έλλειψης οργάνων. Σύμφωνα με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη, ο 62χρονος ασθενής «αναρρώνει καλά» από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε το τεχνολογικό μονοπώλιο «Apple» κατηγορώντας το πως έχει παράνομα το μονοπώλιο στις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ