Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δεκάδες κρούσματα χολέρας και Δάγκειου πυρετού αναφέρονται τις τελευταίες μέρες στο ανατολικό Σουδάν, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλα μέρη της χώρας εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης. Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 162 ύποπτα κρούσματα χολέρας από την επαρχία Κανταρίφ και άλλες περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ματαίωσε πάνω από 160 πτήσεις το βράδυ της Δευτέρας έως την ερχόμενη Κυριακή, λόγω ασυνήθιστης έλλειψης ελεγκτών. Ο αριθμός των πτήσεων θα περιοριστεί «στις 800 ημερησίως» και αυτό θα διαρκέσει «έως το Σάββατο 1η Οκτωβρίου», αναφέρει το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του. Το 30% των ελεγκτών δεν είναι διαθέσιμο «για διάφορους ιατρικούς λόγους, μεταξύ των οποίων η COVID-19», διευκρινίζεται.

ΒΕΓΓΑΖΗ - ΜΟΣΧΑ.-- Στη Μόσχα μετέβη χτες ο Λίβυος στρατηγός και αρχηγός του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» Χ. Χάφταρ, πραγματοποιώντας συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Παραιτήθηκε χτες βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Αντ. Ρότα, εμφανιζόμενος να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις προκλητικές τιμές που απέδωσαν μέσα στο κοινοβούλιο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές όλων των κομμάτων, παρέα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, σε Ουκρανό ναζί εγκληματία πολέμου των Waffen-SS.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το δίκτυο «Amwa» μετέδωσε ότι ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ έδωσε «πράσινο φως» στον ανώτατο διαπραγματευτή του Ιράν για πυρηνικά ζητήματα, Αλί Μπακέρι Κάνι, να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων αναφέρεται πως θα μπορούσε να γίνει στα μέσα Οκτώβρη στο Ομάν.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο σε συγκρούσεις ανάμεσα στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), όπου κυριαρχούν Κούρδοι, και σε κυβερνητικές πολιτοφυλακές, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις προκάλεσαν 21 θανάτους στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών μαχητών και τρεις στην πλευρά των SDF.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Είκοσι χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει ακόμη βοήθεια ή αποζημίωση στους κρατούμενους που έπεσαν θύματα κακοποίησης στη διαβόητη φυλακή του Αμπου Γράιμπ, κατήγγειλε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος διήμερων συνομιλιών στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ Σουδάν, Αιγύπτου και Αιθιοπίας για τη διαχείριση νερών του Γαλάζιου Νείλου μετά τη λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος, GERD.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε την αναβολή των προγραμματισμένων για τον Φλεβάρη του 2024 προεδρικών εκλογών λόγω «τεχνικών ζητημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ