Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον σε 11 είχαν αυξηθεί μέχρι χτες οι νεκροί στο Πεκίνο, ενώ άλλοι 27 αγνοούνται, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών από το Σάββατο που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Μετά τον τυφώνα «Doksuri» που πέρασε από τη χώρα, μέσα σε 40 ώρες στην πρωτεύουσα της Κίνας καταγράφηκε βροχόπτωση ίση με αυτή που κατά μέσο όρο σημειώνεται ολόκληρο τον Ιούλη.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Το καθεστώς της Μιανμάρ ανακοίνωσε πως παρατείνει για άλλους έξι μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατά συνέπεια αναβάλλονται οι εκλογές που θεωρητικά θα γίνονταν αυτόν τον μήνα. Αντίδραση εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έλαβε από το καθεστώς «μερική αμνησία» και η ποινή κάθειρξης μειώθηκε από τα 33 στα 27 χρόνια.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η Βρετανία αναγνώρισε επίσημα ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος της μειονότητας Γιαζίντι από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ το 2014, ενόψει της ένατης επετείου των εγκλημάτων αυτών. Γερμανοί βουλευτές έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι εγκλήματα γενοκτονίας διαπράχθηκαν από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, ενώ γερμανικό δικαστήριο το 2021 καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» για ανάμειξη σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος Γιαζίντι σε Ιράκ και Συρία.

ΠΟΛΗ ΠΑΝΑΜΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πάνω από 248.000 μετανάστες διέσχισαν από την αρχή του 2023 το τροπικό δάσος Νταριέν, στα σύνορα μεταξύ του Παναμά και της Κολομβίας, αριθμός - ρεκόρ, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ. Το 21% των μεταναστών είναι έφηβοι και παιδιά, τα μισά κάτω των πέντε ετών.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αυστραλός πρώην εργαζόμενος σε παιδικούς σταθμούς διώκεται για σεξουαλικές επιθέσεις σε δέκα διαφορετικούς παιδικούς σταθμούς από το 2007 έως το 2022 με θύματα 91 κορίτσια και νήπια, σε μια από τις πιο φρικτές υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων στη χώρα. Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για 1.623 εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων 136 βιασμών και 110 σεξουαλικών επαφών με παιδιά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αυξήθηκε στους 56 ο αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν σε προεκλογική συγκέντρωση σκληροπυρηνικής θρησκευτικής ομάδας την Κυριακή.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν προχτές βράδυ στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών στην πόλη Ziguinchor της νότιας Σενεγάλης, μετά από την προσχηματική σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ουσμάν Σόνκο, από την κυβέρνηση του Προέδρου Μάκι Σαλ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χτες το απόγευμα από ισραηλινά πυρά, ενώ επιχείρησε να επιτεθεί με όπλο στον εποικισμό Εβραίων Μαάλε Αντουμίμ, στο κατεχόμενο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Ο νεαρός Παλαιστίνιος, που είχε ντυθεί σαν σεκιουριτάς, πυροβολήθηκε θανάσιμα από ένοπλο έποικο έξω από εμπορικό κέντρο όπου έγινε το συμβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ