Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Στην εκτέλεση 4 αντικαθεστωτικών προχώρησε η χούντα στη Μιανμάρ. Οι καταδικασθέντες κατηγορήθηκαν για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες» ενώ οι εκτελέσεις ακολούθησαν «δίκες στη φυλακή», κεκλεισμένων των θυρών, για τις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για τον χρόνο διεξαγωγής τους. Στους εκτελεσθέντες περιλαμβάνονται και στελέχη του κόμματος «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία», του οποίου την κυβέρνηση ανέτρεψαν (Φλεβάρη 2021) οι χουντικοί, ενώ αυτή επιδίωκε ενίσχυση των σχέσεων και με τη Δύση.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Δημοψήφισμα διεξήχθη χτες στην Τυνησία επί του νέου σχεδίου Συντάγματος που κατέθεσε πριν από μόλις 15 μέρες ο Πρόεδρος της χώρας, Κ. Σαγιέντ. Το σχέδιο Συντάγματος ενισχύει τις εξουσίες του Προέδρου, ο οποίος θα είναι ο μόνος αρμόδιος για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ.-- Εναν λευκό άνδρα που πυροβολούσε σκοτώνοντας και τραυματίζοντας χτες το απόγευμα αδιευκρίνιστο αριθμό αστέγων στην πόλη Λάνγκλεϊ του δυτικού Καναδά συνέλαβαν αστυνομικοί. Το κίνητρο και άλλα στοιχεία του ύποπτου δράστη της επίθεσης δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

ΡΩΜΗ.-- Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν φτάσει τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία και εκατοντάδες άλλοι, που έχουν διασωθεί από πλοία ΜΚΟ, βρίσκονται σε αναζήτηση λιμανιού υποδοχής. Οι αρχές αναφέρουν ότι 5 νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα. Στο νησί της Λαμπεντούζα, 522 άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Σομαλία έφθασαν την νύχτα του Σαββάτου με σκάφη από την Τυνησία και τη Λιβύη.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Η ανατροπή πλοιαρίου σε μικρή απόσταση από τις Μπαχάμες τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής προκάλεσε τον πνιγμό 17 μεταναστών από τις δεκάδες που επέβαιναν στο σκάφος. Αλλοι 25 Αϊτινοί μετανάστες διασώθηκαν.

ΟΤΑΒΑ.-- Επίσκεψη στον Καναδά, σε μια προσπάθεια να απολογηθεί για τα εγκλήματα Καθολικών ιερωμένων και ιεραποστόλων σε βάρος αυτοχθόνων πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Ιράν εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Πρόκειται για τον απαγχονισμό ενός ανθρώπου που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον περασμένο Φλεβάρη στην πόλη Σιράζ.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, πνίγηκαν την Κυριακή στη διάρκεια πλημμύρας μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Οι πλημμύρες προκάλεσαν μεταξύ άλλων και την κατάρρευση ακινήτου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη, το Σάββατο, κοντά σε μικρό αεροδρόμιο στην περιοχή Νισίτσι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Τα θύματα φέρεται να ήταν Αυστριακοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ