Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνες κατά εκατοντάδων υπαλλήλων στον δήμο Κωνσταντινούπολης, κατηγορώντας τους ως ενόχους για διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές ομάδες». Ο δήμαρχος, Ε. Ιμάμογλου (που προηγείται του Ερντογάν σε δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2023) δήλωσε «συμπαράσταση», αλλά και ότι «όσοι επιτίθενται στον δήμο θα συναντήσουν μια απροσδόκητη ενότητα και δύναμη».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή και ανάρτηση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους είναι και ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, και ο Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα. Ο Ράμα εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν πρόκειται για «κυβερνοεπίθεση» και ότι η διαρροή οργανώθηκε «εκ των έσω», με στόχο «να προκληθεί σύγχυση και να πληγεί η σταθερότητα».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλο αιολικό πάρκο στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ (νοτιοδυτική Κίνα), με χρηματοδότηση από την κινεζική κοινοπραξία «Three Gorges Corporation» και κατασκευάστρια εταιρεία την ενεργειακών κατασκευών «POWERCHINA Chengdu Engineering Corporation Limited». Οι υποδομές έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 22 μεγαβάτ και θεωρείται ότι αποτελούν την αρχή για την ευρύτερη επενδυτική «αναβάθμιση» της περιοχής.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τα 400 πλησιάζουν τα θύματα από το πέρασμα του τυφώνα «Ράι» που έπληξε την περασμένη βδομάδα περιοχές των κεντρικών και νότιων Φιλιππίνων. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ακόμα, ενώ μεγαλώνουν οι φόβοι για επιδημίες στις πληγείσες περιοχές, δεδομένων των ζημιών και στο δίκτυο υδροδότησης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε 430 πόλεις και χωριά, όπου υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς κάπου 482.000 σπίτια, χρειάστηκαν βοήθεια, εκ των οποίων πολλοί δεν την έχουν λάβει ακόμα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο κατά του πραξικοπήματος στο Σουδάν, με τις δυνάμεις καταστολής να εξαπολύουν βροχή δακρυγόνων ενάντια στους χιλιάδες διαδηλωτές. Σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πολλές εκατοντάδες άλλοι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ανήμερα τα Χριστούγεννα έγινε η επιτυχής εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου «James Webb» (JWST), που θα διαδεχθεί το τηλεσκόπιο «Χαμπλ». Το τηλεσκόπιο, κόστους 10 δισ. δολαρίων, απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο της γαλλικής Γουιάνας, μεταφερόμενο από πύραυλο «Ariane 5» και κατευθύνεται προς την προκαθορισμένη θέση του, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Κατασκευάστηκε από τη NASA με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Οι αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο κήρυξαν την Κυριακή διήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο τουλάχιστον 41 μελών της παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής οργάνωσης VDP, σε ενέδρα τζιχαντιστών σε απομακρυσμένη περιοχή στη βόρεια επαρχία Λορούμ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο Σομαλός Πρόεδρος, Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, γνωστός και ως Φαρμάτζο, έθεσε χτες σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε, την επομένη της ανταλλαγής κατηγοριών ανάμεσά τους σχετικά με τις εκλογές, που καθυστερούν από το 2017.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Σάρα Γουέντινγκτον, δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση «Roe v. Wade» ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973, μέσω της οποίας θεμελιώθηκε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 76 ετών. Το 1973, η Σάρα Γουέντινγκτον και η Λίντα Κόφι ανέλαβαν ομαδική προσφυγή εξ ονόματος μίας εγκύου που αμφισβητούσε νόμο της πολιτείας του Τέξας ο οποίος απαγόρευε τις αμβλώσεις. Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να τις το στερήσουν. Το 1992, διευκρίνισε ότι το δικαίωμα αυτό ισχύει όσο το έμβρυο δεν είναι «βιώσιμο», δηλαδή στις 22 έως 24 βδομάδες της κύησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ