Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ισχυρές εκρήξεις στο μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπαντικών των ΗΠΑ σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο βόρειο Ιλινόις, κοντά στο Ρόκτον (βορειοδυτικά του Σικάγο). Μετά την πρώτη έκρηξη απομακρύνθηκαν 50 εργαζόμενοι που βρίσκονταν την ώρα του ατυχήματος στο κτίριο. Κατά τη διαδικασία αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ενώ στη συνέχεια διατάχθηκε η υποχρεωτική εκκένωση σπιτιών και επιχειρήσεων σε ακτίνα 3 χλμ. από τον τόπο του εργοστασίου.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Μάλι, Ελ Γασίμ Γουέιν, προειδοποίησε ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας όπου δρουν τζιχαντιστές, η κρίση θα επεκταθεί ευρύτερα στη Δυτική Αφρική. Κάλεσε τη στρατιωτική κυβέρνηση να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Φλεβάρη του 2022. Στις 3 Ιούνη η Γαλλία είχε ανακοινώσει αναστολή των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων με τον στρατό του Μάλι κατά τζιχαντιστών, θέτοντας ως προϋπόθεση για επανέναρξή τους την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου του 2020. Επιπλέον η Γαλλία έχει ανακοινώσει τερματισμό της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης Barkhane, που γινόταν με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτών από χώρες του Σαχέλ με στόχο την αντικατάστασή της από περιφερειακή δύναμη.

ΦΟΙΝΙΞ.-- Αυστηρές προειδοποιήσεις για αποφυγή μη απαραίτητης έκθεσης στον ήλιο λόγω καύσωνα και θερμοκρασιών που φτάνουν στους 43 ή και τους 46 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της μέρας απηύθυναν χτες γιατροί στις πολιτείες Νεβάδα, Αριζόνα και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν περαιτέρω έως το Σαββατοκύριακο.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Μια ταμίας σούπερ μάρκετ στην Τζόρτζια έπεσε νεκρή από τις σφαίρες πελάτη του καταστήματος έπειτα από διαπληκτισμό για τη χρήση μάσκας προστασίας, προτού άλλοι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ένοπλος και ο ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας του καταστήματος, τραυματιστούν σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ