Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σχεδόν το 41% των Ισπανών επιθυμεί την κατάργηση της βασιλείας, το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια και το 24,2% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, ομάδα ΜΜΕ κυρίως με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό. Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι, κατέγραψε επίσης ότι το 48% των Ισπανών επιθυμεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία, ο μοναδικός τρόπος να καταργηθεί βάσει του Συντάγματος, ενώ το 25% απάντησε αρνητικά.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Ο ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος «Η Σλοβακία μας» (LSNS), που έχει 14 από τις 150 βουλευτικές έδρες, Μάριαν Κοτλέμπα, καταδικάστηκε προχτές σε 4 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση για διάδοση μίσους, με την κατηγορία ότι διοργάνωσε μια δήθεν φιλανθρωπική εκδήλωση με ναζιστική κεντρική ιδέα. Η απόφαση είναι εφέσιμη στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν οδηγήθηκε αμέσως στη φυλακή. Αν επικυρωθεί η απόφαση, ο Κοτλέμπα θα χάσει επίσης την κοινοβουλευτική του έδρα.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Για έκτη μέρα διαδήλωσαν χτες σε πόλεις της νότιας Νιγηρίας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας, μετά από βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα σε σχέση με πρόσφατη καταστολή διαδήλωσης που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 10 διαδηλωτές. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται παρά την προχτεσινή διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού πως καταργούνται οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας SARS για τη δήθεν καταπολέμηση του εγκλήματος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Σύντομη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε χτες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο Λάιτσακ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου Αβντουλάχ Χότι, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου για τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ