Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δεκαπέντε ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε έκρηξη αερίου σε στοά ορυχείου στην επαρχία Σανσί στη βόρεια Κίνα. Η έκρηξη έγινε κοντά στην πόλη Πινγκγιάο, ενώ στις στοές εργάζονταν 35 ανθρακωρύχοι, από τους οποίους μόνο οι έντεκα κατάφεραν να διαφύγουν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το βάρος του φορτηγού που έπεσε από την κρεμαστή γέφυρα στον ποταμό Ταρν, κοντά στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ήταν πάνω από 40 τόνους, ενώ το επιτρεπόμενο όριο ήταν οι 19 τόνοι. Θυμίζουμε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν. Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι η γέφυρα είχε ελεγχθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, ωστόσο η νέα τραγωδία έστρεψε τη συζήτηση στις συνθήκες συντήρησης των δεκάδων χιλιάδων γεφυρών της χώρας.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Εκπρόσωπος της σουηδικής Εισαγγελίας ανακοίνωσε χτες την άρση των κατηγοριών περί απόπειρας βιασμού δύο Σουηδέζων που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του 48χρονου Αυστραλού ιδρυτή των «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, το 2010. Τον περασμένο Απρίλη ο Ασάνζ είχε διωχθεί από την πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου είχε καταφύγει από το 2012 για να μην απελαθεί στις ΗΠΑ με τις κατηγορίες μεταξύ άλλων περί αποκάλυψης απόρρητων πληροφοριών. Εκτοτε εκτίει ποινή κάθειρξης 50 βδομάδων στις βρετανικές φυλακές Μπελμάρς του Λονδίνου με πρόσχημα την παραβίαση των όρων αποφυλάκισης.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σέρβο πολιτικό Ζόραν Τεγκέλτιζα έδωσε χτες η τριμερής Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αίροντας το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι σχετικές διαπραγματεύσεις, μετά τις περσινές βουλευτικές εκλογές. Ο διορισμός του Τεγκέλτιζα μένει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περισσότερα από 103.000 παιδιά μεταναστών που έφτασαν στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα βρίσκονται στα κελιά φυλακών και κέντρων κράτησης, ανακοίνωσε χτες ο Μάνφρεντ Νόβακ, βασικός εισηγητής έρευνας του ΟΗΕ σε σχέση με τα παιδιά που στερούνται την ελευθερία τους. Σε διεθνές επίπεδο, άλλα 330.000 παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση σε 80 χώρες, για λόγους που σχετίζονται με τη μετανάστευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ