Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Η Βουλή της Κύπρου ενέκρινε κατά πλειοψηφία νομοσχέδιο που «ρυθμίζει» την καλλιέργεια, παραγωγή, εισαγωγή και εξαγωγή «φαρμακευτικής κάνναβης» καθώς και τη χρήση της για «τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς». Μεταξύ άλλων «ρυθμίζεται» και «η διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης» στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Περιοδεία σε Πακιστάν και Ινδία πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιδιώκοντας την προώθηση σημαντικών συμφωνιών σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στις ινδο-πακιστανικές σχέσεις. Ο Σαλμάν στο Ισλαμαμπάντ υπέγραψε συμφωνίες αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων και έδωσε εντολή για την απελευθέρωση 2.107 Πακιστανών που κρατούνται σε φυλακές της Σαουδικής Αραβίας ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν. Σήμερα αναμένεται στο Ν. Δελχί επιδιώκοντας και εκεί την υπογραφή σημαντικών συμβολαίων.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν την Κυριακή 14 Τυνήσιοι μετανάστες εργάτες που επέβαιναν σε λεωφορείο καθ' οδόν προς ένα διυλιστήριο στη Ζαουίγια της Λιβύης, δυτικά της Τρίπολης, που απήχθησαν την Πέμπτη. Το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ζαουίγια ανέφεραν ότι οι απαγωγείς ήθελαν να τους ανταλλάξουν με Λίβυο που εκτίει βαριά ποινή φυλάκισης στην Τυνησία για διακίνηση ναρκωτικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την υπαγωγή της εταιρείας υπηρεσιών «κοινωνικής δικτύωσης» «Facebook» σε νέο, ειδικό ρυθμιστικό φορέα που θα αναλάβει, υποτίθεται, την προστασία της «δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών» πρότειναν, χτες, Βρετανοί βουλευτές σε έκθεση που υπέβαλαν μετά από έρευνα στις πρακτικές της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, το «Facebook» διαπιστώνεται πως παραβίασε «εσκεμμένα και επανειλημμένα» τη βρετανική νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τον ανταγωνισμό.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δίχως τελικά τη συμμετοχή της Πολωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ η διήμερη Σύνοδος Κορυφής χωρών της κεντρικής Ευρώπης (που απαρτίζουν τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ) μετά από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό που εκτόξευσε εναντίον της ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς. Αφορμή για την έντονη αντίδραση της Πολωνίας έδωσαν οι δηλώσεις του Κατς, την Κυριακή, στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο «i24News» πως «πολυάριθμοι Πολωνοί είχαν συνεργαστεί με τους ναζί» και ότι «ρουφούν τον αντισημιτισμό με το γάλα της μητέρας τους».

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ξεψύχησε το βράδυ του Σαββάτου σε νοσοκομείο του Σικάγο, λίγο μετά το σοβαρό τραυματισμό του από αστυνομικά πυρά, ο 17χρονος Μάικλ Ιλαμ στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ