Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέες κινητοποιήσεις με συνθήματα «Μακρόν παραιτήσου!» έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας με τη συμμετοχή και «κίτρινων γιλέκων». Οι αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν αξιοποιούνται και στο πλαίσιο διεργασιών που οξύνονται για την καλύτερη υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου, ενώ πρόσφατα πρωταγωνιστές των «κίτρινων γιλέκων» ανακοίνωσαν και την πρόθεσή τους για τη δημιουργία νέου κόμματος.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε πάνω από 100 υπολογίζονται τα θύματα από χτεσινή βομβιστική επίθεση που έγινε σε κέντρο εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, στην επαρχία Μαϊντάν Βαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

ΡΩΜΗ.-- Η Ιταλία εξακολουθεί να πρωτοστατεί στο άθλιο παζάρι που στήνεται στις πλάτες εκατοντάδων κατατρεγμένων από τον ιμπεριαλισμό, όπως έδειξε και η νέα άρνηση των αρχών να επιτρέψουν την άφιξη πλοίου που μετέφερε πάνω από 100 μετανάστες από τη Λιβύη. Παρά το γεγονός ότι το πλοίο εξέπεμψε και σήμα κινδύνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επιχειρηματολόγησε ότι ...το κλείσιμο των λιμανιών «σώζει ζωές», προσπαθώντας να πείσει ότι έτσι υπονομεύεται η δράση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

ΚΕΡΤΣ.-- Από πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε 2 πλοία υπό σημαία Τανζανίας, που βρίσκονταν στον πορθμό του Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα, ανασύρθηκαν νεκροί 10 ναυτεργάτες. Και τα δύο πληρώματα αποτελούνταν από Τούρκους και Ινδούς ναυτεργάτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι πάμπλουτοι έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι, επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση της βρετανικής οργάνωσης αρωγής OXFAM, καθώς διαπίστωσε πως 26 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αύξησαν τον πλούτο τους πέρσι κατά τουλάχιστον 12%, διαθέτοντας περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ επέρριψε χτες σε «σαμποτέρ» την ευθύνη για τους θανάτους δεκάδων διαδηλωτών που γεμίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ και πολλών άλλων μεγάλων πόλεων, ζητώντας την παραίτησή του, εξαιτίας της κρατικής βίας και καταστολής αλλά και της ακρίβειας που έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Εμερσον Μνανγκάγκουα ακύρωσε χτες το ταξίδι του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, σε μία προσπάθεια να βρει τρόπους για την ανάσχεση διαδηλώσεων που εντείνονται από την περασμένη βδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας. Παράλληλα, χτες αστυνομικοί συνέλαβαν τον Τζάφετ Μόγιο, γενικό γραμματέα του Κογκρέσου Συνδικάτων Ζιμπάμπουε, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης στη χώρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία άρχισε την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου που είχε ανασταλεί εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Τουρκίας.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία «Huawei» άνοιξε χτες το πρώτο υποκατάστημά της στο Ομάν στο εμπορικό κέντρο (Al Qurum) της πρωτεύουσας Μουσκάτ, επιδιώκοντας να ενισχύσει την ηγετική θέση της στην τεχνολογία αιχμής, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων της στον αραβικό κόσμο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπούλ Μάχντι επισκέφθηκε, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τη νότια ιρακινή πόλη Βασόρα, όπου είχαν ξεσπάσει το καλοκαίρι αιματηρές διαδηλώσεις εξαιτίας της εξαθλίωσης και της έλλειψης βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού κ.λπ., διαβεβαιώνοντας πως οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας θα βελτιωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, «έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η πρωτοπόρος και αγαπητή στο Ιράκ αρχαιολόγος Λάμια Γκαϊλάνι, που ανέπτυξε μεγάλη δράση για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης που λεηλατήθηκε κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν προχτές οι ηγέτες Τσαντ και Ισραήλ μετά από διακοπή 50 ετών στη διάρκεια επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ