Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα μετέβη χτες στην πόλη της Γάζας και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από χιλιάδες πολίτες, 10 χρόνια μετά την ενδοπαλαιστινιακή διένεξη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της ισλαμικής «Χαμάς», που έφτιαξαν στη συνέχεια δική τους κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, και την κυβέρνηση του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Η επίσκεψη του Χαμντάλα εντάσσεται στο πλαίσιο πρόσφατων ενεργειών για παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας, έπειτα από την απόφαση της «Χαμάς» να διαλύσει την κυβέρνηση που είχε συγκροτήσει στη Λωρίδα της Γάζας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανεστάλη χτες, λόγω οικονομικών προβλημάτων, η λειτουργία της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας «Monarch Airlines», μετά από περίπου 50 χρόνια, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» πολλές δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ταξιδέψουν με πτήσεις τσάρτερ. Ακυρώθηκαν επίσης πάνω από 300.000 μελλοντικές κρατήσεις θέσεων. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως ο ε.α. στρατιωτικός αξιωματούχος Χένρι Μπόλτον εξελέγη στην ηγεσία του αντιμεταναστευτικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP).

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το εμπορικό λιμάνι της Βεγγάζης άνοιξε χτες, έπειτα από τρία χρόνια που παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των μαχών ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις σ' αυτήν την πόλη της ανατολικής Λιβύης. Στο λιμάνι δεν γίνονται εξαγωγές πετρελαίου αλλά εισαγωγές φυσικού αερίου και ορισμένων πετρελαϊκών προϊόντων.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στους Αμερικανούς ερευνητές Τζέφρι Χολ, Μάικλ Γιανκ και Μάικλ Ρόσμπας δόθηκε χτες το φετινό Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, επειδή κατάφεραν να εξηγήσουν τους γονιδιακούς «μηχανισμούς» που ρυθμίζουν λεγόμενο «βιολογικό ρολόι». Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ