Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Στο Κουβέιτ βρέθηκε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκινώντας από εκεί την περιοδεία του σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και του Περσικού Κόλπου. Δήλωσε ότι θα συζητούσε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Λαβρόφ, πάντως, εξέφρασε την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες μεσολάβησης που καταβάλλει το Κουβέιτ για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες της περιοχής, καλώντας τες να εγκαταλείψουν την «εμπρηστική ρητορική».

ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-- Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος τρέχοντος έτους η πρώτη συνάντηση της στρατιωτικής - τεχνικής επιτροπής ειδικών από Ρωσία και Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε τον Ιούλη ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας «Rostec» Ντμίτρι Σουγκάγεφ και Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

ΚΑΪΡΟ.-- Αμερικανικές διπλωματικές πηγές σε Ουάσιγκτον και Κάιρο υποστήριξαν ότι η αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» ύψους 195.000.000 δολαρίων προς την Αίγυπτο, που «πάγωσε» πρόσφατα, θα μπορούσε να ξαναρχίσει εφόσον η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εκπληρώσει έξι βασικές προϋποθέσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν τη δράση «ισλαμικών και αριστερών οργανώσεων», εξωτερικής πολιτικής κ.τ.λ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε ισχύ τέθηκε από χτες νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Κένυα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 38.000 δολαρίων και τετραετή ποινή κάθειρξης. Παρόμοια νομοθεσία υιοθέτησαν πρόσφατα και άλλες αφρικανικές χώρες, όπως το Καμερούν, η Γουινέα - Μπισάου, το Μάλι, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, η Μαυριτανία και το Μαλάουι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Εντοπίστηκαν οι σοροί και των 10 Αμερικανών ναυτών του αντιτορπιλικού «Τζον Μακέιν» που συγκρούστηκε πριν μία βδομάδα με δεξαμενόπλοιο ανοικτά της Σιγκαπούρης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε ότι με επιτόπιους ελέγχους επιβεβαιώθηκε η απόσυρση δυνάμεων και εξοπλισμού του ινδικού στρατού από τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ντόκλαμ, στα δυτικά Ιμαλάια. Στα μέσα Ιούνη ινδικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, μετά από αντιδράσεις σε κινεζικές εργασίες οδοποιίας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την «άνετη» πρόσβαση του Νέου Δελχί σε κρίσιμες περιοχές. Η Ινδία από τη μεριά της μίλησε για διμερή συμφωνία αμοιβαίας απόσυρσης στρατευμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ