Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε βραχυκύκλωμα οφείλεται, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά που ξέσπασε στον 1ο όροφο νοσοκομείου στην πόλη Μπχουμπανεσβάρ, της ανατολικής πολιτείας Οντίσα, στην Ινδία, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων (κύρια από ασφυξία) και τον τραυματισμό πάνω από 22. Η φωτιά ξεκίνησε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Sum (Σαμ), ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν περίπου 500 ασθενείς. Μαρτυρίες ανέφεραν πως το προσωπικό προσπαθούσε άδικα να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο με ... δύο πυροσβεστήρες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ενόψει των επαφών του, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Σινχουά», αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και τις μεταξύ τους διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, είπε: «Δεν έχει νόημα να πάμε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει νόημα στο να πολεμάμε πάνω από ένα κομμάτι θάλασσα... Είναι καλύτερα να συνομιλείς παρά να πολεμάς. Θέλουμε να μιλήσουμε για φιλία, για συνεργασία και, κυρίως, για μπίζνες. Ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά».

ΣΑΝΑΑ.-- Εκπρόσωποι των Σιιτών Χούτι και της δυτικόφιλης κυβέρνησης του Προέδρου της Υεμένης Αμπίντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της και μάχονται για την εξουσία την τελευταία διετία, ανακοίνωσαν συμφωνία για την εφαρμογή 72ωρης εκεχειρίας απόψε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

ΚΙΤΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκπρόσωπος της ιστοσελίδας αποκαλύψεων Wikileaks επιβεβαίωσε χτες ότι η πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο που έχει δώσει άσυλο στον ιδρυτή της ιστοσελίδας, Τζούλιαν Ασάνζ πάνω από τέσσερα χρόνια, διέκοψε την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, προκειμένου να μη συνεχιστεί η δημοσιοποίηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Ρόουζ Γκοτμέλερ, έως χτες υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών και της Διεθνούς Ασφάλειας, ειδική στις σχέσεις με τη Ρωσία με άριστη γνώση της ρωσικής γλώσσας, ανέλαβε αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η Γκοτμέλερ υπήρξε επικεφαλής διαπραγματεύτρια της συνθήκης START με τη Μόσχα για τη μείωση του αριθμού των στρατηγικών όπλων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε και χτες στην αμφισβήτηση της νομιμότητας διεξαγωγής των εκλογών στις ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι «στημένες» παρά το γεγονός ότι νομικοί που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χαρακτηρίζουν αβάσιμους τους ισχυρισμούς του. Ο Τραμπ παρέθεσε έρευνα (Pew Trusts 2012) που πρότεινε την ανάγκη ενημέρωσης στο σύστημα εγγραφής ψηφοφόρων, υποστηρίζοντας ότι περίπου 24.000.000 εγγραφές δεν ήταν ακριβείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα δύο πολιτικών επιστημόνων στην εφημερίδα «The Washington Post» του 2014 που υποστήριζε ότι υπήρχαν μη Αμερικανοί που ψήφισαν στις εκλογές του 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ