Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Το παλαιστινιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χτες τη διεξαγωγή των επικείμενων δημοτικών εκλογών μόνο στη Δυτική Οχθη, εξαιρώντας τα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εκλογές αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 8 Οκτώβρη αλλά αναβλήθηκαν. Η απόφαση αποδοκιμάστηκε από εκπρόσωπο της «Χαμάς», που σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι διακρίσεις και η διαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκε ομάδα συγκεντρωμένων που τα ξημερώματα της Κυριακής κατήγγειλε στο Καλέ το κυβερνητικό σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού που στοιβάζονταν για χρόνια χιλιάδες μετανάστες.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Παιδείας, Μπλέιντ Ντζιμάντε αποδοκίμασε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ, αποδίδοντάς τες στη δράση «μικρών φοιτητικών ομάδων που επιδιώκουν την αναρχία».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Τζερούν Ορλεμανς που δούλευε για λογαριασμό του βελγικού περιοδικού «Knack» σκοτώθηκε την Κυριακή στη Σύρτη της Λιβύης ενώ κάλυπτε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τζιχαντιστές κατά τις οποίες φέρεται πως σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο περίπου 80 ισλαμιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2016 πήρε χτες ο Ιάπωνας κυτταρολόγος Γιοσινόρι Οσούμι για τις έρευνές του σχετικά με την κυτταρική «αυτοφαγία» («ανακύκλωση» των κυττάρων) καθώς ανακάλυψε έναν μηχανισμό - κλειδί, με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού εξασθενεί, αποδομεί και «ανακυκλώνει» μέρος των κυττάρων. Οι μεταλλάξεις γονιδίων που σχετίζονται με την «αυτοφαγία» των κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος, το «Αλτσχάιμερ», ο διαβήτης τύπου ΙΙ.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανέδειξαν την επικράτηση υποψηφίων από εθνικιστικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που επιδιώκει την απόσχιση από την ομοσπονδία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σφοδρές επιθέσεις σε βορρά (Κουντούζ) αλλά και νότο (Χελμάντ) εξαπέλυσαν χτες οι «Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν. Οι επιχειρήσεις τους έλαβαν διαστάσεις που επέτρεψαν σε ορισμένους να μιλήσουν για «κατάληψη» της Κουντούζ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας Νταουλάτ Ουαζίρι να διαψεύδει κάτι τέτοιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ