Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Α. Καβάκο Σίλβα, συνεχίζει τις συναντήσεις με φορείς - σήμερα θα δει τραπεζίτες - προκειμένου να αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει την κυβέρνηση, μετά την πτώση του κεντροδεξιού συνασπισμού του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που προκλήθηκε από την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, που στήριξαν το σοσιαλδημοκρατικό Μπλοκ της Αριστεράς, το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Προκειμένου να καθησυχάσει για την καθυστέρηση της απόφασής του, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός για 5 μήνες το 1987, ενώ και το 2011 συνέβη το ίδιο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Τσέλι ανακοίνωσε χτες πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξάρθρωσε πυρήνα τρομοκρατών αποτελούμενο από 17 ένοπλους ισλαμιστές και απέτρεψε μεγάλης κλίμακας επίθεση με στόχο ξενοδοχεία και τις δυνάμεις ασφαλείας, που ήταν προγραμματισμένες για αυτό τον μήνα. Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη και τη Συρία και ανέμεναν εντολές για να εκτελέσουν τις επιθέσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Γερμανός, βετεράνος διπλωμάτης, Μάρτιν Κόμπλερ ανέλαβε χτες νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, αντικαθιστώντας στο αξίωμα αυτό τον προκάτοχό του, Ισπανό Μπερναρντίνο Λεόν που δέχτηκε ακριβοπληρωμένη θέση του επικεφαλής της διπλωματικής ακαδημίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Κόμπλερ έχει υπηρετήσει και σε άλλα πόστα του ΟΗΕ σε Ιράκ και ΛΔ Κονγκό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Tην πώληση χιλιάδων αμερικανικών βομβών, συνολικής αξίας 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στη σφαγή του λαού της Υεμένης στο πλαίσιο της φονικής επέμβασης που έχει ξεκινήσει η σαουδαραβική μοναρχία, με τη συνεργασία Αράβων και Δυτικών ιμπεριαλιστών, από τον περασμένο Μάρτη ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

ΝΤΟΝΤΟΜΑ.-- Πέντε μεταλλωρύχοι στην Τανζανία βρέθηκαν ζωντανοί, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν για 41 ημέρες εγκλωβισμένοι 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε αυτοσχέδιο ορυχείο χρυσού στο οποίο εργαζόντουσαν, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων της χώρας. Οι μεταλλωρύχοι είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι στις 5 Οκτώβρη μετά την κατάρρευση της στοάς του ορυχείου κοντά στην πόλη Σινγιάνγκα της βορειοδυτικής Τανζανίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους στην Ευρώπη, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών, η οποία κάνει ανθεκτικότερα πολλά κοινά μικρόβια ανακοίνωσαν χτες ερευνητές και γιατροί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης από 389 βουλευτές πήρε χτες η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών στη Ρουμανία με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Ντάτσιαν Τσιόλος, που παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει «χωρίς τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται δημοκρατικά στο Κοινοβούλιο». Ο Τσιόλος αναφερόμενος στην πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Βουκουρέστι, στην οποία κάηκαν ζωντανοί 56 άνθρωποι και οδήγησε σε παραίτηση τον προκάτοχό του Βίκτορ Πόντα, είπε ότι τέτοιες τραγωδίες, με κύριο αίτιο τη διαφθορά, δεν πρέπει να συμβούν ποτέ ξανά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ