Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέες πιέσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης για την επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας» και τη συγκρότηση κυβέρνησης «ενότητας» μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που έχει έδρα το Τομπρούκ, και της παράλληλης ισλαμικής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, άσκησε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Βέβαια, αποκρύβεται ότι το σημερινό χάος στη χώρα είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν από τέσσερα χρόνια, που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι και αιματοκύλισε το λιβυκό λαό, η οποία είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας στο ΣΑ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Γερμανία καταργεί από την 1η Ιούλη τους περιορισμούς στην είσοδο Κροατών εργαζομένων στη γερμανική αγορά εργασίας. Η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της, καθώς δε θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει για συνέχιση του περιορισμού έως το 2017.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Σε μακελειό 40 χωρικών (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) σε δύο χωριά του Νίγηρα επιδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι Νιγηριανοί τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ», σε αντίποινα για τη συμμετοχή του στρατού της χώρας σε πενταμελή περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό που επιχειρεί να πατάξει τη δράση της οργάνωσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πεζοναύτης Λόρενς Χάτσινς Γ' κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία το 2006 του 52χρονου Ιρακινού πολίτη Ιμπραΐμ Αουάντ επειδή διέπραξε την ανθρωποκτονία ενός αθώου μόνο και μόνο για να «σταλεί ένα μήνυμα» στο χωριό Χαμντάνια που αντιστεκόταν.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Στην απαγόρευση της ένδυσης γυναικών με μπούρκα και νικάμπ (μπούρκα που έχει μία σχισμή μπροστά από τα μάτια) προχώρησαν οι αρχές του Τσαντ μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντζαμένα, από τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας που είχαν ντυθεί με μπούρκες και νικάμπ, προκαλώντας το θάνατο 23 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενας καθολικός ναός κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας υπέστη χτες σοβαρές υλικές ζημιές από εμπρησμό, που αποδίδεται σε νεαρούς Εβραίους ακροδεξιούς.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Το εμπόριο ανταλλαγής ρύπων είναι «μία πρόχειρη λύση που θα μπορούσε να προκαλέσει κερδοσκοπία και να υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων» που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέφερε χτες ο πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο που εξέδωσε για το περιβάλλον ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα διεξαχθεί το Δεκέμβρη στο Παρίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ