Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση κατηγόρησε την Κίνα ότι δυνάμεις της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά Φιλιππινέζων ψαράδων. Η καταγγελία αφορά μια περιοχή κοντά στο σημείο όπου Φιλιππίνες - ΗΠΑ συνεχίζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με πρωτόγνωρη συμμετοχή, στην ευρύτερη ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου τα τελευταία χρόνια οξύνονται έντονα οι ανταγωνισμοί εξαιτίας του συσσωρευμένου φυσικού πλούτου και της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν χτες από επίθεση καμικάζι σε κατάμεστο εστιατόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές της «Σαμπάμπ».

ΣΑΙΝΤ ΠΟΛ.-- Κρούσμα των ιών της γρίπης των πτηνών τύπου H5N2 χτυπά το τελευταίο 48ωρο μεγάλα πτηνοτροφεία στη μεγαλύτερη πόλη της Μινεσότα, Μινεάπολις, σημαίνοντας το «πράσινο φως» για τη σφαγή περίπου 5.300.000 κοτόπουλων. Από το Μάρτη, έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού και σε άλλες επτά μεσοδυτικές πολιτείες, προκαλώντας το θάνατο περίπου 7.800.000 πουλερικών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της θέσης της στην αμερικανική αγορά γενόσημου φαρμάκου επιδιώκει η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία «ΤΕVA», που χτες πρόσφερε μετοχές και ρευστό ύψους 40,1 δισ. δολαρίων, για να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της φαρμακοβιομηχανία «Μylan». Εάν η προσφορά γίνει δεκτή, τότε η «TEVA» θα εξελιχθεί σε φαρμακευτικό κολοσσό, με έσοδα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ταχύτητα-ρεκόρ αποτελούν τα 603 χλμ/ώρα, με τα οποία έτρεξε το τρένο που ταξίδεψε σε ειδική σιδηροδρομική γραμμή στο Γιαμανάσι της κεντρικής Ιαπωνίας, όπου αναπτύσσεται νέος τύπος τεχνολογίας. Η δοκιμή έγινε με επιβάτες, στο πλαίσιο ετοιμασιών για τη λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάζει η εταιρεία «Central Japan Railways» και θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2027. Υπολογίζεται ότι τα τρένα θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 500 χλμ/ώρα, διανύοντας 286 χιλιόμετρα σε μόλις 40', συνδέοντας το Τόκιο με την πόλη Ναγκόγια, όπου βρίσκεται και η έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Toyota». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έστειλε μια «εθιμοτυπική προσφορά» στο αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου Γιασουκούνι. Τέτοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει στο παρελθόν την έντονη αντίδραση της Κίνας αλλά και της Νότιας Κορέας.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Τρεις νεκροί, 200.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ξεριζωμένα δέντρα και σκεπές σπιτιών είναι ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, όπου βρίσκεται και το Σίδνεϊ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 40 είναι τα άτομα που τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση τρένου με φορτηγό στην περιοχή Νανζί, κοντά στο Παρίσι. Το φορτηγό μετέφερε αγροτικά μηχανήματα και ορισμένες εφημερίδες έγραφαν ότι ερευνάται αν επιτρέπεται η κυκλοφορία του από σημεία όπως αυτό που έγινε το ατύχημα, δηλαδή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ