Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εξι εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε χημικό εργοστάσιο στην περιοχή Ζχανγκζχάν της κινεζικής επαρχίας Φουτζιάν. Το εργοστάσιο παράγει παραξυλόλιο, μια επικίνδυνη και καρκινογόνα ουσία που χρησιμοποιείται ωστόσο στη χημική βιομηχανία, στην κατασκευή πλαστικών και ινών. Είναι η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών καταδικάστηκε ο Ολλανδός επιχειρηματίας Βίλι Σέλτεν, ο οποίος προκάλεσε διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη, καθώς προώθησε στην αγορά εκατοντάδες τόνους αλογίσιου κρέατος (σ.σ. αγνώστου προέλευσης) ως βοδινό. Τέτοια προϊόντα εντοπίστηκαν στη συνέχεια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Σουηδία, στη Γαλλία και την Ιρλανδία. Ο Σέλτεν υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η λάθος σήμανση του κρέατος έγινε από αμέλεια και δεν ήταν σκόπιμη. Ωστόσο, δεν μπήκε και επί της ουσίας από πού προερχόταν το κρέας που βαφτίστηκε «βοδινό».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες σαρώνουν το τελευταίο 48ωρο τις περιοχές Κούκες, Κρούμε και Μπαϊράμ Τσούρι στη βορειοανατολική Αλβανία με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης και προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθώς το χιόνι ξεπέρασε σε αστικές περιοχές τα 20 εκατοστά και σε ορεινές τα 60 εκατοστά.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινή αξιωματούχος, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους υπό τον όρο ανωνυμίας, παραδέχθηκε ότι ο Ισπανός κυανόκρανος που σκοτώθηκε τον περασμένο Γενάρη στην μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά. Στο μεταξύ χάκερς ανεξακρίβωτης εθνικότητας επιτέθηκαν χτες σε ισραηλινές ιστοσελίδες στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ υλοποιώντας την απειλή τους για «ηλεκτρονικό ολοκαύτωμα» στις 7 Απρίλη για τα αμέτρητα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

ΣΟΦΙΑ.-- Εως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί ο φράχτης που κατασκευάζει η Βουλγαρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-- Ο 100ντάχρονος Αμερικανός Μάικλ Τζάσκιν δολοφόνησε χτες με τσεκούρι την 88χρονη σύζυγό του, Ροζάλια, ενώ κοιμόταν και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με μαχαίρι στο μπάνιο του σπιτιού τους. Το φονικό έγινε στο Ελμγουντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του Εργατικού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ απέρριψε την άποψη ότι ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ θα αποθάρρυνε τους επενδυτές επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη εισροή επενδύσεων από τότε που το κόμμα του ανακοίνωσε αυτή του την πρόθεση.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Εκπρόσωπος του τυνησιακού στρατού ανακοίνωσε το θάνατο δύο στρατιωτών σε φονική ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές κοντά στα αλγερινά σύνορα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν χτες ότι εφηύραν μία φθηνή, μακράς διαρκείας και ευέλικτη μπαταρία αλουμινίου για χρήση στα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που θα φορτίζει σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η νέα μπαταρία ιόντων αλουμινίου έχει υψηλή απόδοση και θα μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ