Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- «Η μεταρρύθμιση του Εργασιακού που προωθεί η κυβέρνησή μου θα μπει σε ισχύ, το αργότερο, από την πρώτη Γενάρη του 2015», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υποστηρίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση αποτελεί το πιο αριστερό μέτρο κάθε εποχής». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «δεν πάω στην Ευρώπη ως επαίτης, με το καπέλο το χέρι, δεν πάω για να μου εξηγήσουν τι πρέπει να κάνω, και αυτό το πράγμα το έχω πει τόσο στον Μπαρόζο όσο και στον Γιούνκερ».

ΚΑΪΡΟ.-- Ακόμη άλλο ένα πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε χτες κοντά στην αιγυπτιακή πόλη Νταμανχούρ (150 χλμ. από το Κάιρο), με θύματα παιδιά. Τουλάχιστον 16 άτομα (τα περισσότερα μαθητές) κάηκαν ζωντανά και άλλα 18 τραυματίστηκαν κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε σχολικό λεωφορείο μετά από τη σύγκρουσή του με άλλα τρία οχήματα σε ερημική οδό στο Δέλτα του Νείλου.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επικαλούμενο την κατάσταση αποσταθεροποίησης στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία και τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο λιβανέζικο στρατό, το κοινοβούλιο του Λιβάνου παρέτεινε χτες τη θητεία του για ακόμη δύο χρόνια και επτά μήνες (μέχρι το 2017), προκαλώντας διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις έξω από το κτίριο της Βουλής στη Βηρυτό, που καταγγέλλουν την απόφαση σαν κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή των εκλογών, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί τον Ιούνη του 2013, όταν είχε εκπνεύσει τότε η τετραετής θητεία του κοινοβουλίου.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και ΗΠΑ άσκησαν χτες πιέσεις στο Ιράν, προκειμένου «να αποδείξει» ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «ειρηνικό» πριν την ημερομηνία της 27ης Νοέμβρη, κατά την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει σε ανεξάρτητο νομικό εμπειρογνώμονα την έρευνα για τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο δικαστικό τμήμα της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χτες ότι οι περίπου 8.500 δικηγόροι που απεργούν 55 μέρες επιφέρουν «τεράστια και ανυπολόγιστη πολιτική ζημία στη χώρα». Οι δικηγόροι αντιδρούν σε επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του κλάδου, ζητώντας αλλαγή του νόμου που περιορίζει τα δικαιώματα εργασίας και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο Αλβανός ιστορικός Κότσο Ντανάι επανέφερε, με επιστολή του στην εφημερίδα «Νταν» του Μαυροβουνίου το θέμα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», ζητώντας από τις κυβερνήσεις της Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ελλάδας και ΠΓΔΜ να παραχωρήσουν εδάφη των χωρών τους «για να επιτευχθεί η ένωση όλων των Αλβανών».

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ζήτησε χτες από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σερβίας να αποφανθούν επί της πρότασης για ενδεχόμενη προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου αρχηγού του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. (Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, υποφέρει από καρκίνο του παχέος εντέρου, που έκανε ήδη μετάσταση στο ήπαρ).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αρχηγός των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στον ετήσιο κατάλογο των «πιο ισχυρών προσωπικοτήτων του κόσμου» που συντάσσει το περιοδικό «Forbes», καταλαμβάνοντας την 54η θέση. Στην πρώτη θέση της λίστας είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ξεπερνά για δεύτερη χρονιά τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στην τρίτη θέση ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και στην τέταρτη ο Πάπας Φραγκίσκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ