Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Προβάδισμα μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι των αντιπολιτευόμενων Εργατικών απέκτησε το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μάη. Δημοσκόπηση της εταιρείας «YouGov» αναφέρει ότι 35% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς και το 34% τους Εργατικούς. Είναι η πρώτη φορά που οι Συντηρητικοί αποκτούν προβάδισμα από το Μάρτη του 2012. Το αντιδραστικό «Κόμμα Ανεξαρτησίας» του Ν. Φάρατζ έρχεται τρίτο με 14% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Κάμερον περίπου 6%.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση της μαθητιώσας νεολαίας προκαλεί στο Κολοράντο των ΗΠΑ η απόφαση τοπικού φορέα αρχών, γονέων και εκπαιδευτικών να αναθεωρήσουν το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της Ιστορίας σε 17 Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής προκειμένου να προωθηθεί ο «πατριωτισμός» και να αποθαρρυνθεί η πολιτική ανυπακοή στις αρχές εξουσίας.

ΡΩΜΗ.-- Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αποδοκιμάσθηκε χτες από ομάδα κατοίκων της Λαμπεντούζα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επέτειο του τραγικού ναυαγίου που πέρσι κόστισε τη ζωή σε 366 μετανάστες, σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε χτες την ιδιωτικοποίηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ και ζήτησε από τα ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές πριν από τις 3 Νοέμβρη. Η πώληση, για την οποία δεν έχει τεθεί κάποιο ελάχιστο ποσό, πρόκειται να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιούλη 2015.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η παγκόσμια πανδημία του ιού HIV που προκαλεί το ΕΪΤΖ άρχισε τη δεκαετία του 1920 από την Κινσάσα, την πρωτεύουσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Τουλάχιστον εννιά κυανόκρανοι από το Νίγηρα που συμμετέχουν στην αποστολή του ΟΗΕ στο βόρειο Μάλι έχασαν χτες τη ζωή τους στη διάρκεια φονικής ενέδρας ισλαμιστών «τζιχαντιστών».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέφβεν. Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν για πρώτη φορά και οι Πράσινοι (σε έξι υπουργεία) ενώ τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ανέλαβαν γυναίκες, κάτι που ο Λέφβεν αξιοποίησε για να ισχυριστεί: «Ο σουηδικός λαός ψήφισε υπέρ της εναλλαγής και μιας νέας πολιτικής κατεύθυνσης. Μια νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους είναι έτοιμη να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή».

ΡΩΜΗ.-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου της Οπερας της Ρώμης αποφάσισε να απολύσει τα 182 μέλη της χορωδίας και της ορχήστρας του εξαιτίας του χρέους του, που φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Προσανατολίζεται στη σύναψη «εξωτερικών συνεργασιών» ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται «όποτε και όταν είναι απαραίτητο», στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού «κόστους» και με στόχο να εξοικονομούνται 3,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ τόνιζαν ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση σε όπερα της Ιταλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ