Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Πράσινο φως» για νέες αντεργατικές ρυθμίσεις έδωσε χτες η σερβική Βουλή. Μεταξύ άλλων, το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης στη συνταξιοδότηση δεν θα ανέρχεται πλέον σε τρεις, αλλά σε δύο μισθούς, υπολογισμένους κατά μέσο όρο. Οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται 26% οικονομική αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, αλλά καμία αποζημίωση για την εργασία με βάρδιες.

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ.-- Αποτροπιασμό και οργή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη νέας υπόθεσης ομαδικού βιασμού στην Ινδία, αυτή τη φορά με θύμα μια ...6χρονη μαθήτρια. Το περιστατικό σημειώθηκε στην πολιτεία Καρνάτακα, στο σχολείο της μικρής, ενώ ως δράστες φέρονται ένας γυμναστής και ένας φύλακας. Αν και δέχτηκε την επίθεση στις 2 Ιούλη, αυτό αποκαλύφτηκε πριν από λίγες μέρες, όταν το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή παραπονέθηκε ότι πονά.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίστηκαν - τα 9 σοβαρά - από σύγκρουση τρένων στην περιοχή της νότιας Γαλλίας Πο - Μπαγιόν, όταν μια αμαξοστοιχία TGV που μετέφερε 178 ανθρώπους συγκρούστηκε με τοπικό τρένο με 70 επιβάτες.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε χτες ότι η χώρα του θα ήθελε να συγκληθεί συνάντηση μεταξύ Μπρουνέι, Μαλαισίας, Βιετνάμ και Φιλιππίνων, πριν από την ετήσια συνάντηση που θα έχει η ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) τον Αύγουστο στη Μιανμάρ. Οι τέσσερις χώρες έχουν διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή όπου οι εδαφικές διαφορές τροφοδοτούν διαρκώς τις ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις μεταξύ πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την πρόθεσή του να εργαστεί για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και την υλοποίηση όλων των συναφών συμφωνιών εξέφρασε χτες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσόβου, Ισα Μουστάφα. Οι δηλώσεις γίνονται μετά την προχτεσινή επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, όπου σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες και αποχωρήσεις κοινοβουλευτικών ομάδων από την αίθουσα, γεγονός που αντανακλά την εμβάθυνση της ενδοαστικής κρίσης για την εξουσία έπειτα από τις εκλογές του Ιούνη, οι οποίες δεν έδωσαν ξεκάθαρα αποτελέσματα και προκάλεσαν συνταγματική κρίση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πάνω από 5.580 Ιρακινοί άμαχοι έπεσαν νεκροί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και άλλοι 11.600 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβιστικών και άλλων επιθέσεων αναφέρουν τα νέα στοιχεία έκθεσης του ΟΗΕ στο Ιράκ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μεχντί Τζομάα ανακοίνωσε προχτές βράδυ «ευρεία επιχείρηση» κατά ένοπλων ισλαμιστών και της στρατολόγησης νέων μελών τους στη χώρα αλλά και μέτρα έναντι μουσουλμάνων ιερωμένων και κηρύκων που παίρνουν ακραίες θέσεις υπέρ τους μετά τις προχτεσινές φονικές επιθέσεις σε βάρος του στρατού στη μεθόριο Τυνησίας - Αλγερίας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μικρό αεροσκάφος που μετέφερε Αμερικανούς στρατιωτικούς πραγματοποίησε χτες επείγουσα προσγείωση σε δρόμο της κωμόπολης Μιτγιάνα στην Ουγκάντα επειδή έμεινε από καύσιμα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι συχνά οι ΗΠΑ ναυλώνουν μικρά αεροσκάφη στο πλαίσιο μυστικών στρατιωτικών και «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων σε χώρες της Αφρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ