Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Νομοσχέδιο ώστε να διευκολυνθεί η διαδοχή του βασιλιά Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από το θρόνο για να ανέβει ο γιος του Φελίπε, ενέκρινε χτες το ισπανικό κοινοβούλιο, με 229 υπέρ από το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 29 κατά από την Ενωμένη Αριστερά που ζήτησε δημοψήφισμα και 23 λευκά. Τώρα, μετά από την τυπική αυτή διαδικασία, η ορκωμοσία αναμένεται την επόμενη βδομάδα. Ωστόσο σημαντικό τμήμα του λαού αντιδρά στη συνέχιση του αναχρονιστικού θεσμού της μοναρχίας.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ενας 59χρονος Αλγερινός πέθανε χτες από τους κορονοϊούς που προκαλούν το αναπνευστικό σύνδρομο MERS. Το θύμα είναι ένα από τα δύο κρούσματα του MERS που εντοπίστηκαν στην Αλγερία στα τέλη του περασμένου μήνα σε δύο άνδρες προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Το Ιράν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δυναμική παραγωγής πετρελαίου, δηλαδή σε 4.000.000 βαρέλια τη μέρα, έναντι 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών που είναι η σημερινή παραγωγή, «εντός τριών μηνών», δήλωσε στη Βιέννη ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ Ναμαντάρ. Στο μεταξύ, οι δώδεκα πετρελαιοπαραγωγές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν χτες στη Βιέννη να μην αλλάξουν το όριο της ημερήσιας παραγωγής των 30.000.000 βαρελιών αργού πετρελαίου.

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ρώσος δικηγόρος του Εντουαρντ Σνόουντεν ανακοίνωσε ότι πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου του με θέμα τον πρώην υπάλληλο - κατάσκοπο της «Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας» των ΗΠΑ (NSA) στον Αμερικανό σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν, ο οποίος θα αντλήσει έμπνευση και από ένα άλλο βιβλίο δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», προκειμένου να γυρίσει ταινία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σε έξαρση είναι η επιδημία ιλαράς που πλήττει το τελευταίο τρίμηνο τη Σομαλία, διαπίστωσαν χτες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη χώρα.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Η δράση μισθοφόρων ισλαμιστών της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ κατά χριστιανών αμάχων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προκάλεσε το θάνατο 21 πολιτών στην κεντρική κωμόπολη Μπαμπάρι. Οι μισθοφόροι καταγγέλθηκε πως κατέκλυσαν κατοικημένες περιοχές της πόλης, πετώντας βροχή χειροβομβίδων και καίγοντας πάνω από 100 σπίτια.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Τζάμπερ αλ Μουμπάρακ απέρριψε χτες τις σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά, ένα 24ωρο αφότου ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης αποκάλυψε, μπροστά σε πλήθος 6.000 διαδηλωτών, έγγραφα που δείχνουν τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανώτερων κυβερνητικών στελεχών και δικαστών.

TΡΙΠΟΛΗ.-- Ο ε.α. στρατηγός που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές της Λιβύης ανακοίνωσε χτες ότι θα τηρήσει την εκεχειρία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιούνη.

ΣΑΝΑΑ.-- Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχωρούν οι αρχές της Υεμένης, καθώς με εντολή του προέδρου της χώρας, Αμπντέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση έξι υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η αεροπορική εταιρεία Emirates Airlines του Ντουμπάι ακύρωσε χτες την παραγγελία για την αγορά 70 αεροσκαφών τύπου Airbus Α350, προκαλώντας «βύθιση» στην τιμή μετοχών της εταιρείας κατά τουλάχιστον 4% στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Πράγα εμφανίζεται έτοιμη να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Αλβανίας λόγω διαμάχης της τσεχικής επιχείρησης παραγωγής ενέργειας CΕΖ με τις αλβανικές Αρχές, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στην άρνηση χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Αλβανία, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης «EurΑctiv». Πέρσι, η Αλβανία είχε αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της CΕΖ, γεγονός που οδήγησε την τσεχική εταιρεία να ζητήσει διεθνή διαιτησία για το ζήτημα. Στις αρχές Ιούνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στην Αλβανία το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο της ΕΕ στις 26-27 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ