Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1639 Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ρασέν (Ρακίνας).

1858 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζάκομο Πουτσίνι.

1894 Παρά την ύπαρξη πλήθους τεκμηρίων για την αθωότητά του, καταδικάζεται σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου (κοντά στη Νέα Καληδονία) ο αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου Αλφρεντ Ντρέιφους, Εβραίος στην καταγωγή, με την κατηγορία ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της Γερμανίας.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1915 Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης.

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ - Λιτόφσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και στη Γερμανία.

1920 Συνέρχεται το 8ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (22-29/12/1920), το οποίο μεταξύ άλλων ενέκρινε το σχέδιο εξηλεκτρισμού της Σοβιετικής Ρωσίας («ΓΚΟΕΛΡΟ»).

1942 Απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα και στον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «Ψωμί», «Συσσίτια», «Κάτω η τρομοκρατία». Στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά δίνει τον πρώτο νεκρό των διαδηλώσεων, τον κομμουνιστή φοιτητή Μήτσο Κωνσταντινίδη. Από τους τραυματίες στη συνέχεια θα υποκύψει επίσης ο Γεώργιος Φίλης (Βασίλης), φοιτητής της Ιατρικής και καθοδηγητικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας του πανεπιστημίου.

1944 Ο συσχετισμός δυνάμεων συνεχίζει να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Αθήνας και του Πειραιά. Σε μια θεαματική επιχείρηση και με την υποστήριξη του βρετανικού στόλου αποβιβάστηκε στη Δραπετσώνα η 5η Ινδική Ταξιαρχία, για να καθηλωθεί όμως αμέσως στις προκυμαίες, έπειτα από ορμητική επιχείρηση του ΕΛΑΣ. Από όπου υποχωρεί ο ΕΛΑΣ κυριαρχούν η τρομοκρατία και η καταστολή.

1954 Ανακοινώνεται η ίδρυση της «Νέας ΓΣΕΕ», πρωτεργάτης της οποίας ήταν ο Ε. Γονής, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Παπάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ