Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί.

1928 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15 - 18/2/1928), η οποία κάνει γνωστό ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα το 95% των μελών καταδίκασαν τις θέσεις της λεγόμενης «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» και το δημοσιογραφικό της όργανο «Σπάρτακος» (λικβινταριστές - τροτσκιστές). Επίσης καθαιρεί από την ΚΕ τους Μάξιμο, Σκλάβο, Χαΐνογλου, Νικολινάκο και Χατζησταύρου και αποφασίζει τη σύγκληση του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

1933 Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ), πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που υπερασπίζονται οι εργάτες. Η αστυνομία πυροβολεί, σκοτώνει 7 και τραυματίζει δεκάδες.

1933 Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων. Ο στρατός που στέλνεται για να καταπνίξει την απεργία αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της 16/2 επιτέθηκαν και κατέλαβαν το εργοστάσιο σκοτώνοντας 400 εργάτες. Ηταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1952 Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που στις 14/11/1951 ανακαλύφθηκαν από την Ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», αρχίζει στις 15 Φλεβάρη 1952 η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για τον μεταξικό νόμο 375/1936).

1999 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η οργή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της.

2003 Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ