Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

1909 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφτάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

1937 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ραβέλ.

1944 Επειτα από σκληρή μάχη οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρη τη συνοικία Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Την ίδια μέρα ξεκινά από το πρωί γενική επίθεση κατά του Βύρωνα και της Καισαριανής, από όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα. Η πρόταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών πέφτει στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχωρά σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι κ.λπ.).

1947 Ορίζονται οι πρώτοι 18 Πολιτικοί Επίτροποι του ΔΣΕ.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα Ελληνικά μέσα σε δύο χρόνια τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, καθώς και τα «Ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

1963 Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.

...και σαν χτες

1571 Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ.

1822 Γεννιέται ο Γάλλος χημικός Λουί Ζαν Παστέρ, «πατέρας» της μικροβιολογίας.

1831 Ο Κάρολος Δαρβίνος ξεκινά το ταξίδι μέσα από το οποίο θα διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

1923 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Αϊφελ, σχεδιαστής του περίφημου πύργου του Παρισιού.

1938 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει την τιμητική διάκριση «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας».

1944 Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου συνεχίζονται για δεύτερη μέρα. Τελικά οι Ράλλης, Θεοτόκης και Τσαλδάρης αποχωρούν από τη διάσκεψη, με τον πρώτο να δηλώνει ότι οι προτάσεις του ΕΑΜ σημαίνουν «κομμουνιστικοποίηση του κράτους»! Κατηγορηματικά αντίθετος υπήρξε επίσης ο Πλαστήρας κ.ά. Μετά από διάφορες ενστάσεις και αντεγκλήσεις, αποφασίστηκε η αναβολή της διάσκεψης για άλλη μέρα (όπως αποδείχθηκε σύντομα, επ' αόριστον).

1945 Ιδρύονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

1946 Με την υπ' αρ. 19 Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονται σε στρατό και φέρουν τον τίτλο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).

1947 Υπογράφεται ο Α.Ν. 509 περί «Ασφαλείας του Κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Οι διώξεις πολλαπλασιάζονται.

1979 Η Σοβιετική Ενωση, έπειτα από έκκληση της αφγανικής κυβέρνησης και υλοποιώντας το Σύμφωνο Βοήθειας που είχαν συνάψει έναν χρόνο πριν, σπεύδει σε βοήθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, που δοκιμαζόταν από την αντεπαναστατική δράση των αστών, του θρησκευτικού κατεστημένου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού (κυρίως του αμερικανικού).

1988 Πεθαίνει η χαράκτρια Βάσω Κατράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ