Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1834 Αρχίζει η δίκη των οπλαρχηγών του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Οθωνα.

1889 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από το εξωτερικό, όπου ήταν εξόριστος.

1919 Ξεσπά η εξέγερση των ναυτών στα πλοία της γαλλικής μοίρας στη Μαύρη Θάλασσα (16-27/4/1919). Πρόκειται για ναυτική δύναμη που αποτελούσε τμήμα της γενικότερης ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επαναστατημένης Ρωσίας. Πολλοί από τους ναύτες είχαν συγκροτήσει κομμουνιστικούς πυρήνες, ενώ οι αντιδράσεις κατά της επέμβασης, που αρχικά είχαν εκφραστεί με άρνηση συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις έως και με λιποταξίες προς τον Κόκκινο Στρατό, δεν άργησαν να φτάσουν έως την πλήρη ρήξη. Η εξέγερση εξαπλώθηκε αστραπιαία στο σύνολο σχεδόν του γαλλικού στόλου, αναγκάζοντας τη γαλλική κυβέρνηση να ανακαλέσει όλες τις στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις της από την Ουκρανία στις αρχές του επόμενου μήνα.

1921 Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και διανοούμενος Πίτερ Ουστίνοφ.

1938 Δικτατορία Μεταξά: Η Ασφάλεια πετυχαίνει σημαντικό πλήγμα στο ΚΚΕ. Μεταξύ 16 και 20 Απρίλη συλλαμβάνονται οι Βασίλης Νεφελούδης, Στέλιος Σκλάβαινας και Δημήτρης Παρτσαλίδης (μέλη του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος), καθώς και 150 περίπου μέλη και στελέχη της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Τότε συνελήφθη και ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος, που λίγο αργότερα θα δολοφονηθεί με βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας. Τα παράνομα τυπογραφεία της ΚΟΑ ανακαλύφθηκαν και καταστράφηκαν. Παρόμοιο χτύπημα δέχτηκε και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, 84 στελέχη της οποίας συνελήφθησαν την ίδια περίοδο.

1945 Αρχίζει η επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά του Βερολίνου, πρωτεύουσας του Γ' Ράιχ. Δίπλα στα 2,5 εκατομμύρια Σοβιετικούς μαχητές πολέμησαν και 200.000 περίπου Πολωνοί. Η μάχη του Βερολίνου κράτησε έως τις 2 Μάη και έληξε με νίκη του Κόκκινου Στρατού, ενώ μια βδομάδα μετά ακολούθησε και η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας (9 Μάη: Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών).

1949 Εκτελείται ο Τάκης Φίτσιος, παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

1957 Ανακοινώνεται από τον υφυπουργό Εσωτερικών ότι απόσπασμα της Χωροφυλακής σκότωσε πριν από 8 μέρες κοντά στο Σουφλί τον Γιώργη Γεωργίου, στέλεχος του ΚΚΕ.

1961 Στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τις κηδείες των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές (βλ. επέμβαση Αμερικανών και Κουβανών αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων), ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, διακηρύσσει για πρώτη φορά τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

1962 Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) Αθήνας - Πειραιά για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

2008 Πεθαίνει ο Αμερικανός μετεωρολόγος Εντουαρντ Λόρεντζ, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ