Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 23 Οκτώβρη

1817 Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

1872 Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Πιέρ Τζουλς Θεοφίλ Γκοτιέ.

1919 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.

1940 Γεννιέται ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο: Ο Πελέ.

1942 Αρχίζει η δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν στην Αίγυπτο, που λήγει με αποφασιστική νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων - μεταξύ αυτών και ελληνικών - κατά του Αξονα στη Βόρεια Αφρική.

1952 Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης προτείνει στον Ν. Πλαστήρα εκλογική συνεργασία, την οποία ο τελευταίος απορρίπτει.

1956 Αντεπανάσταση εκδηλώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Για να υπερασπίσουν τη λαϊκή εξουσία, οι πιο συνειδητές δυνάμεις της ουγγρικής εργατικής τάξης αναδιοργάνωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα σαν μαρξιστικό - λενινιστικό Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Το ΟΣΕΚ και η επαναστατική εργατοαγροτική κυβέρνηση απευθύνθηκαν στην ουγγρική εργατική τάξη κάνοντας έκκληση για υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας από την αντίδραση. Η Σοβιετική Ενωση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της νέας ουγγρικής κυβέρνησης για βοήθεια και της συμπαραστάθηκε για τη συντριβή των ένοπλων αντεπαναστατικών ομάδων. Με τη βοήθεια του σοβιετικού στρατού αποσοβήθηκε στην Ουγγαρία ένας μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος ενάντια στην αντεπανάσταση.

1973 Ο αξιωματούχος του Βόρειου Βιετνάμ Λε Ντουκ Θο, στον οποίο είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης (εξ ημισείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ), αρνείται να το παραλάβει, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα του όσο διαρκεί η αμερικανική επέμβαση.

1974 Οι πρωταίτιοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967 συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Τζιά, με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών.

1983 Διαδοχικές επιθέσεις στο στρατηγείο των Αμερικανών πεζοναυτών και στο αρχηγείο των Γάλλων αλεξιπτωτιστών στη Βηρυτό του Λιβάνου αφήνουν πίσω τους 241 Αμερικανούς και 58 Γάλλους στρατιώτες νεκρούς.

Κυριακή 24 Οκτώβρη

1857 Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ.

1929 Ξεσπά η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929 - 1933).

1961 Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια δολάρια.

1963 «Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2005 Πεθαίνει η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα τη δεκαετία του '50 και έγινε σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ